ANIMMC va derula Programul de investitii, modernizare si/sau retehnologizare prin Finansbank

Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie va derula Programul national multianual pe perioada 2002 – 2005 de sustinere a investitiilor realizate de catre intreprinderi nou infiintate si microintreprinderi, precum si a investitiilor de modernizare/retehnologizare a intreprinderilor mici si mijlocii prin Finansbank Romania SA, banca selectata prin licitatie publica deschisa, in conformitate cu prevederile art. 26 alin. (3) din Legea nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii.

In zilele urmatoare, ANIMMC va negocia cu Finansbank clauzele contractului de intermediere financiara care va fi incheiat astfel in cel mai scurt timp, finalizarea acestei etape constituind totodata si lansarea efectiva a Programului.

Programul faciliteaza investitiile realizate de intreprinderile nou-infiintate, precum si de intreprinderile mici si mijlocii (IMM), in sectoarele economice prioritare in vederea cresterii volumului de activitate si a competitivitatii, avand un buget alocat de 100 miliarde lei.

Beneficiarii Programului sunt intreprinderile nou-infiintate, microintreprinderile, precum si intreprinderile mici si mijlocii care indeplinesc cumulativ urmatoarele criterii de eligibilitate: sunt definite conform art. 2 din Legea nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii si isi desfasoara activitatea in Romania; au capital social integral privat; si-au indeplinit la termen obligatiile exigibile de plata a contributiilor, impozitelor si taxelor catre bugetul de stat, bugetele speciale si bugetele locale, prevazute de legislatia in vigoare; nu au credite restante; nu sunt in stare de faliment ori de lichidare, nu au afacerile administrate de un judecator-sindic, nu au activitatile comerciale suspendate sau nu se afla intr-o situatie similara cu cele mentionate mai sus, reglementata de lege; respecta criteriul de independenta; indeplinesc criteriile de eligibilitate prevazute de normele specifice de creditare ale bancii, pentru a obtine creditul asociat.

In sensul Programului, o societate comerciala este considerata intreprindere nou-infiintata daca: a fost infiintata cu cel mult 2 ani inaintea datei de solicitare a AFN sau nu a inregistrat venituri din exploatare in ultimul an fiscal; are un numar mediu scriptic anual de salariati de maximum 49 inclusiv, calculat conform art. 5 si art. 6 alin. (1) din Legea nr. 346/2004; are o cifra de afaceri anuala echivalenta in lei cu pana la 8 milioane euro sau un rezultat anual al bilantului contabil care nu depaseste echivalentul in lei a 5 milioane euro, conform art. 3 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 346/2004.

Totodata, o societate comerciala este considerata microintreprindere daca: a fost infiintata cu cel putin un an inaintea datei de solicitare a AFN si a inregistrat venituri din exploatare de cel putin 3 luni; are un numar mediu scriptic anual de salariati de maximum 9 inclusiv, calculat conform art. 5 si art. 6 alin. (1) din Legea nr. 346/2004; are o cifra de afaceri anuala echivalenta in lei cu pana la 8 milioane euro sau un rezultat anual al bilantului contabil care nu depaseste echivalentul in lei a 5 milioane euro, conform art. 3 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 346/2004.

De asemenea, o societate comerciala este considerata intreprindere mica sau mijlocie daca: a fost infiintata cu cel putin 2 ani inaintea datei de solicitare a AFN si a inregistrat venituri din exploatare in fiecare dintre ultimii 2 ani anteriori solicitarii AFN; are un numar mediu scriptic anual de salariati de maximum 249 inclusiv, calculat conform art. 5 si art. 6 alin. (1) din Legea nr. 346/2004; are o cifra de afaceri anuala echivalenta in lei cu pana la 8 milioane euro sau un rezultat anual al bilantului contabil care nu depaseste echivalentul in lei a 5 milioane euro, conform art. 3 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 346/2004.

Sustinerea financiara acordata de ANIMMC prin acest Program nu poate depasi echivalentul in lei a 50.000 euro, in cazul intreprinderilor mici si mijlocii, respectiv 10.000 euro, pentru intreprinderi nou-infiintate si microintreprinderi, si nu poate acoperi mai mult de 40% din valoarea proiectului de investitii. Banca selectata va acorda beneficiarului eligibil un credit de finantare, pe termen mediu sau lung, care va acoperi minimum 45% din valoarea proiectului de investitii, iar contributia proprie a beneficiarului eligibil trebuie sa fie de minim 15% din valoarea proiectului de investitii, in natura sau in numerar.

Sursa: , ANIMMC, 13 iunie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top