68,5 milioane de dolari de la Banca Mondiala pentru programe de regenerare socio-economica

13 proiecte depuse de reprezentantii comunitatii locale din Valea Jiului in cadrul schemei de dezvoltare sociala a comunitatilor miniere au fost declarate eligibile si vor primi fonduri nerambursabile in valoare totala de peste 1,1 milioane de dolari. Programul s-a derulat prin Agentia Nationala de Dezvoltare si Implementare a Programelor de Reconstructie a Zonelor Miniere (ANDIPRZM), care a incheiat in acest sens un acord cu Fondul Roman de Dezvoltare Sociala. Pentru banii Bancii Mondiale s-au batut 229 de proiecte, din care 181 pentru microinfrastructura, 20 pentru activitati generatoare de venit si 28 pentru servicii sociale comunitare, iar finantarea disponibila la nivel national s-a ridicat la cinci milioane de dolari.

Cele 13 proiecte selectate vor primi finantare in perioada imediat urmatoare, alte cinci urmand sa primeasca bani in urmatoarea etapa a programului. In afara de doua proiecte care propun servicii sociale comunitare (un centru educational de zi si amenajarea unui parc de joaca), toate celelalte au in vedere mica infrastructura, banii nerambursabili urmand sa fie utilizati pentru repararea acoperisurilor de bloc, pentru amenajarea canalizarilor, pentru alimentarea cu apa sau pentru amenajarea unui drum.

Din aceasta luna, ANDIPRZM a inceput sa implementeze componenta de regenerare socio-economica, pentru care se asigura 68,5 milioane de dolari. Programul se adreseaza grupurilor comunitare, dar si autoritatilor locale, estimandu-se ca va fi derulat pana in 2009. Regenerarea comunitatilor miniere are si o componenta de sprijin activ pentru crearea locurilor de munca, prin care se acorda plati stimulative pentru angajatori, in valoare de 10 milioane de dolari, microcredite pentru IMM-uri, in valoare de 14 milioane de dolari, si finantare pentru consolidarea centrelor de afaceri, in valoare de 4,1 milioane de dolari.

Sursa: , Cotidianul Curentul online, 15 iunie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.