Perioada dificila pentru IMM-uri

In perioada urmatoare, se estimeaza ca 50% dintre IMM-uri, care au ca activitate productia de bunuri, sa-si inchida portile, dupa cum apreciaza presedintele UNPR (Uniunea Nationala a Patronatului Roman).

Costurile exorbitante la utilitati vor decima IMM-urile din domeniile-cheie ale economiei si vor duce la o scumpire a produselor autohtone. In incercarea de a asigura un echilibru bugetar pentru 2005 prin majorarea pretului la utilitati, Guvernul pune in dezavantaj industria prelucratoare romaneasca si incurajeaza importurile.

UNPR atrage atentia ca inducerea ideii de impunere a unor preturi ca urmare a alinierii tarifelor la cele din Uniunea Europeana nu se justifica, vezi exemplul pretului energiei. Presedintele UNPR a dat exemplul Poloniei, care, dupa retehnologizarea capacitatilor de productie si distributie, a inceput un proces de descrestere a tarifelor la gaze naturale si la energie electrica.

Astfel, in perioada 2000-2005, pretul energiei electrice pentru consumatorii rezidentiali in Polonia a scazut la 0,0761 euro/kWh la 0,0583 euro/kWh, adica sub pretul practicat in acest moment in Romania, de 0,0655 euro/kWh, fara taxe. UNPR a solicitat Guvernului, in urma cu o luna, ca sumele provenite din majorarea pretului gazelor naturale si al energiei electrice sa fie reinvestite in folosul consumatorilor, prin infiintarea unui fond de reabilitare a sistemului energetic.

Sursa: , Romania Libera online, 07 iulie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.