11 banci in cursa pentru preluarea BCR

Institutiile financiare care indeplinesc conditiile de precalificare pentru a participa la privatizarea BCR vor fi anuntate peste o saptamina.Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a primit 11 scrisori de intentie pentru preluarea Bancii Comerciale Romane (BNR), pina ieri, ora 17:00, termenul de prezentare a documentelor, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Scrisorile de intentie au fost depuse, in ordinea sosirii la AVAS, de Fortis, Banco Comercial Portugues, Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa, Deutsche Bank AG, Erste Bank AG, Dexia, KBC, BNP Paribas, ABN AMRO si Texas Pacific Group, impreuna cu Citigrup Venture Capital International. Numarul si calitatea bancilor care si-au manifestat interesul pentru preluarea BCR este deosebit de incurajator si demonstreaza clar importanta acestei privatizari pentru comunitatea bancara internationala.

Investitorii pot alege sa preia fie un pachet de 50% plus o actiune BCR, fie o participatie de 61,8825%. In varianta vanzarii pachetului mai mare, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC) vor renunta in totalitate la participatiile lor, reprezentand fiecare 12,5% plus o actiune din capitalul BCR. In cealalta varianta, AVAS isi va vinde participatia sa de 36,8825% minus doua actiuni, iar cele doua institutii financiare internationale vor completa pachetul transferat investitorului strategic cu diferenta pana la 50% plus o actiune.

Principalul criteriu de pre-calificare este ca investitorul strategic sau cel putin unul dintre investitorii care participa intr-un consortiu sa fie o institutie financiar-bancara internationala reputata, cu rating de risc scazut pentru investitii (cel putin „BBB minus” – n.r.) acordat de catre o agentie internationala de rating reputata. In cazul unui consortiu, investitorul care este institutie financiar-bancara internationala reputata cu un rating de investitii va dobandi cel putin o treime din totalul actiunilor BCR. Investitorii precalificati vor fi anuntati la 14 iulie, iar ofertele angajante trebuie depuse pana la 19 septembrie.

Consultantul statului in acest proces este Daiwa Securities. BCR este cea mai mare institutie financiara dupa activele detinute. Banca avea, la finele anului 2004, o retea de 315 unitati, capitaluri proprii de 946 de milioane de euor, profit net de 160,9 milioane de euro. Capitalul social al BCR este de 7.924 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoare nominala de 10.000 de lei. Pe langa AVAS, BERD si IFC, actionarii mai sunt membrii Asociatiei Salariatilor, cu 8% din titluri, SIF Banat Crisana – 6%, SIF Moldova – 6%, SIF Transilvania – 6%, SIF Muntenia – 6%, SIF Oltenia – 6,1175%.

Sursa: , Ziarul de Iasi online, 08 iulie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top