Facilitatile pentru societatile din parcurile industriale, extinse pana in 2020

parcuri industriale

Masurile fac parte dintr-un plan guvernamental de stimulare si dezvoltare a unor noi parcuri industriale, in contextul diminuarii in ultimii ani a volumului de investitii inregistrat in astfel de spatii.

Functionarea parcurilor industriale a fost reglementata de Guvern in 2001, iar pina in prezent au fost infiintate 49 astfel de parcuri, in care lucreaza 760 firme cu un total de 36.839 angajati. Parcurile industriale au fost constituite atit de autoritati locale, cit si persoane juridice si fizice private care s-au asociat.

„In prezent se constata ca numarul parcurilor industriale, privite ca infrastructuri moderne de sprijinire a afacerilor, este redus la nivel national prin raportare la forta de munca cu pregatire in diverse domenii industriale si suprafetele terenurilor unor vechi industrii nereabilitate si neutilizate pentru noi industrii”, se arata in document.

Pentru accelerarea constituirii de parcuri industriale si atragerea de investitii, autoritatile au pregatit un plan care include facilitati fiscale si sprijin pentru companii in atragerea fondurilor UE nerambursabile.

Planul prevede astfel „cresterea accesului la oportunitati de finantare si facilitati fiscale prin prelungirea pina in 2020 a schemei de ajutor de stat, in prezent in vigoare pina in 2013, includerea incepind cu anul 2014 a intreprinderilor mari si/sau a lucrarilor de infrastructura din parcurile industriale ca si solicitanti / activitati eligibile pentru finantare prin fonduri europene si asigurarea acordarii ajutoarelor de stat de catre autoritatile publice locale”.

Conform legislatiei, investitiile realizate in parcuri industriale sint sprijinite printr-o serie de facilitati fiscale, precum anularea taxelor pentru scoaterea terenului din circuitul agricol si scutire de la plata impozitului pe cladiri si teren.

Ajutorul de stat este acordat companiilor care se obliga sa mentina investitia pe o perioada minima de cinci ani de la data finalizarii, in cazul intreprinderilor mari, si de trei ani, pentru intreprinderi mici si mijlocii. De acest ajutor nu beneficiaza firmele din domenii precum siderurgia, productia de fibre sintetice, constructia de nave, industia carbonifera, agricultura si pescuitul.

In urma cu patru ani, Romania a notificat insa Comisia Europeana ca aceasta schema de ajutor de stat destinat firmelor ce investesc in parcurile industriale din cele opt regiuni de dezvoltare va fi mentinuta doar pina la sfirsitul anului 2013.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top