Nou contract de finantare pentru implementarea Programului Operational Regional in Regiunea Centru

Centru

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru deruleaza activitati de evaluare, contractare si monitorizare a programului REGIO, dispunand de o alocare financiara de peste 3 milioane euro, pe o perioada de doi ani.

Fondurile sunt angajate in baza contractului de finantare incheiat cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, pentru proiectul “Sprijin acordat in perioada 2011 – 2012 pentru OI din cadrul ADR Centru in implementarea si monitorizarea la nivel regional a POR 2007 – 2013”, a carui valoare este de peste 3,54 milioane euro.

Prin acest proiect, ADR Centru se angajeaza sa atinga indicatori importanti pentru evaluarea Programului REGIO, respectiv pentru asigurarea absorbtiei fondurilor structurale disponibile pentru Regiunea Centru prin Programul Operational Regional.

Cel mai important indicator, prin care va fi evaluata performanta activitatii ADR Centru, in calitate de Organism Intermediar, este reprezentat de contractarea pana la sfarsitul perioadei de implementare a activitatilor proiectului a minim 95% din fondurile publice aferente POR alocate la nivelul Regiunii de dezvoltare Centru pentru domeniile de interventie lansate de AM, bugetate din Fondul European de Dezvoltare Regionala si cofinantate de la bugetul de stat.

Prin contractul identificat prin Cod SMIS 36303, incheiat la sfarsitul semestrului I – 2011, ADR Centru, care are calitatea de Organism Intermediar in derularea programului Regio, obtine finantare pentru realizarea activitatilor ce decurg din atributiile delegate prin Acordul cadru de implementare a Programului Operational Regional 2007-2013 in Romania.

Practic, ADR Centru va putea accesa fonduri de 12.927.611,87 lei, care reprezinta valoarea totala a asistentei financiare nerambursabile solicitate in cadrul proiectului mentionat.

Aceasta suma este alocata, in Regiunea Centru, in cadrul Axei Prioritare 6 – Asistenta tehnica, din cadrul Programului REGIO, pentru Domeniul Major de Interventie 1, “Sprijin pentru implementarea, managementul si evaluarea POR”, valoarea totala a proiectului, care se va derula pana in data de 31 decembrie 2012, fiind de 14.870.752,92 lei.

“Semnarea acestui contract reprezinta, de fapt, sustinerea activitatilor pe care le intreprindem pentru a asigura implementarea Programului Operational Regional in Regiunea Centru. Pana la jumatatea anului 2011 am asigurat angajarea, prin contractele incheiate a 70% din totalul de 439,09 milioane euro pe care ii avem la dispozitie si am realizat plati, prefinantari si rambursari in proiecte, de circa 28% din aceasta suma. In aceste conditii, pana la sfarsitul anului 2011 vom contracta peste 90% din suma alocata regiunii noastre, urmand ca in anul 2012 sa monitorizam cu aceeasi atentie ca si pana acum activitatea beneficiarilor proiectelor contractate, ca sa ne asiguram de cresterea gradului de absorbtie a fondurilor. Conform misiunii sale, ADR Centru ii sprijina pe toti beneficiarii acestui program, destinat dezvoltarii regiunii noastre. Fondurile atrase prin proiecte bune trebuie sa genereze crestere economica, sau sa duca la imbunatatirea infrastructurii si a climatului social. Sunt sigur ca obiectivul nostru va fi atins si vom asigura absorbtia fondurilor europene in cele sase judete ale Regiunii Centru, astfel incat sa putem contribui activ la cresterea calitatii vietii locuitorilor din centrul tarii”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

In cadrul Axei Prioritare 6 – Asistenta tehnica, sunt finantate Organismele Intermediare din cadrul fiecarei Agentii pentru Dezvoltare Regionala pentru activitati de investitii, imbunatatirea bazei materiale si intarirea capacitatii administrative, inclusiv din punct de vedere al resurselor umane, astfel incat sa poata acorda sprijin concret si corespunzator oricarui potential beneficiar din regiunile de dezvoltare a Romaniei, care doreste sa acceseze finantari nerambursabile prin Programul REGIO 2007-2013.

Sursa: Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.