Dupa aderare, programele sociale vor primi 1,5 miliarde euro

Programele structurale implementate dupa aderare ar putea insemna aproape 6 miliarde de euro, din care, circa 1,5 miliarde euro urmeaza sa fie destinati programelor in domeniul social, afirma secretarul de stat in Ministerul Muncii. Principala problema a proiectelor derulate pana acum a fost sustenabilitatea. Cum s-a terminat finantarea europeana s-a sistat si proiectul. Proiectele care vor beneficia de finantarea fondurilor structurale vor fi circumscrise, in special, problematicii ocuparii pe termen lung.

De exemplu, cu bani europeni o mama rroma cu multi copii, care vrea sa participe la un training poate sa plateasca baby-sittingul pentru copiii ei sau, daca obtine un serviciu, sa i se plateasca costul actelor de indentitate. Orice proiect poate fi finantat daca obiectivul final este ocuparea. Proiectele pentru integrarea de societati sunt mai bine apreciate de finantatori. Chiar daca rromii nu beneficiaza de bani aparte in cadrul fondurilor structurale, programele facute de ONG-urile rromilor – pentru ocupare si incluziune ociala – vor fi mai bine punctate in selectia proiectelor, declara secretarul de stat pentru afaceri europene al Ministerului Muncii.

Este o modalitate de promovare a programelor facute pentru comunitatea rromilor. Pana acum, la nivelul intregii tari s-au derulat circa 100 de programe pentru rromi, cu finantare europeana, in valoare de circa 9 milioane de euro, in educatie, sanatate, ocupare sau activitati generatoare de venit. Daca vor sa acceseze fondurile structurale, rromii trebuie sa-si faca proiectele de pe acum, recomanda autoritatile. Pentru proiectele privind ocuparea, derulate prin Fondul Social European, cei care vor sa propuna proiecte se pot adresa unitatilor de management constituie in cadrul Agentiilor de Ocupare a Fortei de Munca din orasele centre de regiuni.

Sursa: , Adevarul online, 20 iulie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.