Drumuri comunale din judetul Iasi, reparate cu bani de la UE

fonduri europene, drumuri

“Proiectele au fost primite in sesiunile din iulie si august 2011 pe masura 322 privind renovarea si modernizarea satelor. Aceste proiecte sunt depuse pe componenta ce presupune investitii in lucrari de refacere si modernizare a infrastructurii rutiere afectate de inundatii in anul 2010. Dosarele sunt in evaluare, pe ultima suta de metri, fiind deja realizate si vizitele pe teren. La sfarsitul acestei luni raportul final de evaluare se va face la Bucuresti, unde va avea loc si selectarea proiectelor”, a anuntat Liviu Bulgaru, director executiv al Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (CRPDRP) Iasi.

Drumul este stricat la orice ploaie mai serioasa

Astfel primaria Tibanesti solicita finantare de 750.000 de euro pentru drumul comunal 74. “Acest drum leaga satul Tungujei de Recea. In proiect am mai prins si podul de pe riul Sofia, ce are o distanta de 12 metri si o latime de 6 metri. In total vorbim de 1,8 kilometri de drum”, a lamurit Dumitru Spulber, primarul comunei Tibanesti.

In urma inundatiilor din 2010 calea de acces dintre sate a avut de suferit, deoarece drumul se afla in apropierea unui versant. “Orice ploaie mai puternica, duce totul la vale si se fac santuri si de 20 de centimetri in drum. Le-am mai acoperit noi pentru ca trebuie sa treaca Salvarea pe acolo, masina care duce copii la scoala, dar la orice ploaie revine totul la loc. Trebuie o consolidare buna, facute maluri si rigole pentru scurgerea apei”, a detaliat.

Drumuri afectate in proportie de 70-80%

Comuna Cristesti solicta de la Uniunea Europeana 1,4 milioane de euro pentru refacerea drumurilor afectate de indundatiile de acum 2 ani, in timp ce primaria din Valea Seaca are nevoie de 900.000 de euro pentru refacerea infrastructurii. Comuna Mogosesti-Siret a solicitat 1,5 milioane de euro pentru ca traficul sa nu mai fie o problema.

“Este vorba de drumul comunal 104, ce face legatura dintre Mogosesti Siret cu Tudor Valdimirescu, Munceanu de Sus, cu drumul judetean 208 si E85. Vorbim de o portiune de 8 kilometri dintr-un drum de 9,650 kilometri, portiune afectata in proportie de 70-80%”, a detaliat Damian Butnariu, primarul comunei Mogosesti-Siret. Comuna Tatarusi are nevoie de aproximativ 700.000 de euro pentru refacerea drumului comunal, la fel ca si comuna Motca.

“Vorbim de drumul comunal 133 care are o lungime de 2,5 kilometri. A fost afectat in proportie de 70-75%, iar acest drum leaga satele Tatarusi, Cristesti si Motca”, a mentionat Costel Arteni, primarul comunei Motca. La nivelul intregii Regiuni de Nord-Est, 79 de comune au solicitat fonduri nerambursabile pentru refacerea drumurilor inundate in anul 2010, valoarea proiectelor fiind de aproximativ 87 de milioane de euro.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.