
Din cele 634 de proiecte pentru dezvoltarea resurselor umane selectate in 2008 pentru a primi fonduri nerambursabile au fost semnate contracte de finantare doar pentru 446 de dosare, in valoare de 487 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU).
Chiar si asa, numarul de proiecte aprobate este foarte mic, doar 634, tinand cont ca au fost depuse 2.842 de dosare.
„Rata scazuta de aprobare este urmarea pregatirii insuficiente a proiectelor, partial cauzata de lipsa de experienta a beneficiarilor in accesarea de fonduri europene, dar si de lipsa de personal propriu calificat in acest domeniu”, este de parere Valentin Kurci, director de proiect pe fonduri europene in cadrul firmei Holda Finance.
Beneficiarii isi asteapta randul
Majoritatea proiectelor au vizat activitati precum promovarea antreprenorilor, programe de invatare comuna a angajatilor, imbunatatirea capacitatii partenerilor sociali si a organizatiilor societatii civile, respectiv a organizatiilor sindicale, a patronatelor si a ONG-urilor. Aproape 200 de beneficiari asteapta inca sa li se verifice documentele sau sa obtina avize.
Si Constantin Leonte, directorul general al Terra Nostra Consulting, considera ca un factor ce duce la o rata mica a semnarii contractelor este faptul ca multe firme „au cazut in capcana” de a crede ca aceste proiecte sunt mai simplu de alcatuit, comparativ cu cele pentru investitii.
„Sunt multe cazuri in care solicitantii evita sa apeleze la un consultant specializat si, de aceea, proiectele sunt incomplete sau nu respecta intocmai indicatiile din ghid”, considera el. Un alt factor de risc il constituie nerespectarea prevederilor contractuale referitoare la eligibilitatea si modalitatile de realizare a cheltuielilor aferente proiectului.
„Efectuarea incorecta a unor cheltuieli poate avea ca efect imposibilitatea rambursarii acestora de catre autoritati”, explica Florin Banateanu, Director Advisory Services in cadrul KPMG.
Proiecte de rezerva
Pe langa cele 634 de proiecte ce au respectat toate conditiile prevazute de ghidul solicitantului, au mai fost selectate inca 99. Acestea, insa, au ramas ca rezerva pentru cele 634 de proiecte ce acopera integral fondurile alocate pe 2008. Restul vor primi finantare din sumele alocate in 2009.
Din proiectele alese, 244 sunt strategice, cu o valoare eligibila cuprinsa intre 500.000 si cinci milioane de euro, si 489 sunt de tip grant, cu o valoare cuprinsa intre 10.000 si 500.000 de euro. in ceea ce priveste beneficiarii proiectelor strategice, institutiile publice au obtinut finantare pentru 141 de proiecte, in timp ce firmele private doar 19.
„Sunt foarte putine societati ce apeleaza la acest program, pentru ca la noi inca nu se acorda o importanta mare instruirii salariatilor”, crede Leonte. El spune ca managerii multor companii prefera sa solicite la angajare anumite conditii de instruire, pentru a nu fi nevoiti sa trimita ulterior angajatii la cursuri. Mai mult, si conditiile economice dificile pun piedica afaceristilor. in aceasta situatie, multi nu vor putea asigura cofinantarea proiectelor din cauza blocajului creditarii.
Si in privinta proiectelor de tip grant, balanta proiectelor deja semnate inclina spre autoritatile publice. Acestea au semnat 253 de proiecte fata de cele 90 ale companiilor private.
Fonduri disponibile
Romania a avut anul trecut la dispozitie 1,2 miliarde de euro pentru dezvoltarea sectorului de resurse umane. Au fost deja selectate si urmeaza sa primeasca finantari pe anul in curs 99 de proiecte.
Informatii financiare
Platile efectuate catre beneficiari se ridica la o valoare totala de 49,76 milioane de euro, potrivit datelor AMPOSDRU. Astfel, 47,11 milioane de euro reprezinta prefinantari. Iar 2,65 milioane de euro reprezinta rambursari.
Din cele 634 de proiecte pentru dezvoltarea resurselor umane selectate in 2008 pentru a fi finantate, au fost semnate contracte de finantare doar pentru 446, in valoare de 487 de milioane de euro.