1,5 milioane Euro disponibili pentru investitii in turismul alternativ prin SAPARD

Fondurile nerambursabile SAPARD disponibile in acest moment pentru turismul rural (Masura 3.4, submasura „Turism rural”) sunt de 1,5 milioane Euro, suficiente doar pentru aproximativ 20 de proiecte.

Astfel, gradul de utilizare al fondurilor disponibile in cadrul acestei submasuri este de 93% din totalul sumei alocate, numarul proiectelor contractate pana in acest moment fiind de 255.

Cu toate acestea, cei care doresc sa investeasca in turismul rural mai au la dispozitie si alta posibilitate de obtinere a fondurilor SAPARD. Prin submasura „Alte tipuri de turism rural” din cadrul aceleasi Masuri, sunt disponibile 30 milioane de Euro. Cu aceste fonduri pot fi finantate peste 350 de proiecte SAPARD.

Asadar, turismul ecvestru, cinegetic, piscicol, montan, eco-turismul, dar si cicloturismul sunt tipuri de activitati pentru care potentialii beneficiari pot obtine fonduri SAPARD prin submasura „Alte tipuri de turism rural”. Totodata, se pot realiza chiar si complexe turistice rurale.

Cicloturismul, de exemplu, o activitate deosebit de atractiva in Uniunea Europeana, beneficiaza de sprijin financiar in vederea achizitionarii de biciclete performante si adaptate pentru diferite terenuri.

Tot prin Programul SAPARD pot fi construite si modernizate cabanele turistice, cabanele de vanatoare si pescuit, refugiile turistice, cantoanele silvopastorale, locurile de popas, satele de vacanta, campingurile, spatiile de campare organizate in gospodariile populatiei. De asemenea, pentru turismul piscicol se pot achizitiona nave fluviale pentru transportul turistilor sau chiar pentru cazarea acestora (hotel plutitor). Se pot construi sau moderniza spatiile pentru practicarea turismului piscicol, anexele turistice in spatiile piscicole: platforme, parcari auto, grupuri sanitare, refugii, bacuri, pontoane.

Se mai pot obtine fonduri SAPARD pentru achizitionarea de animale de agrement, cum ar fi pauni, ponei, cai (exceptie fac caii de cursa), pentru eco-turism.

In cadrul Masurii 3.4 „Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative”, submasura SAPARD „Alte tipuri de turism rural” au fost contractate pana in acest moment 14 proiecte a caror valoare totala a contributiei SAPARD este de aproximativ 1 milion de Euro.

Pot obtine fonduri nerambursabile pentru acest tip de investitii, persoanele fizice autorizate, asociatiile familiale, societatile agricole, societatile comerciale cu capital integral privat.

Din valoarea totala eligibila a proiectului, 50% reprezinta contributia beneficiarului, iar 50% contributia publica. Valoarea minima a sprijinului financiar SAPARD este de minim 2.500 de euro si de maxim 100.000 de Euro. Astfel, valoarea totala a investitiei, care include cofinantarea si finantarea SAPARD, trebuie sa se incadreze intre 5.000 si 200.000 de euro. in Programul SAPARD, cofinantare publica reprezinta contributia Uniunii Europene, 75% si a Guvernului Romaniei 25%.

Sursa: , Agentia Sapard, 8 decembrie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top