Noile state membre au absorbit sub 10% din fondurile structurale pentru competitivitate

Statele care au intrat in Uniunea Europeana in mai 2004 au absorbit pana la sfarsitul anului 2006 sub 10% din fondurile structurale alocate pentru cresterea competitivitatii, a declarat Dorina Muntean, consilier al Autoritatii de Management pentru programul operational sectorial de crestere a competitivitatii, din cadrul Ministerului Economiei si Comertului (MEC).

Ea a precizat ca acest procentaj se refera la platile efectuate pentru proiecte in perioada 2004 – 2006, in timp ce la valoarea contractata gradul de absorbtie este mai mare, dar se situeaza oricum sub 40%.

In perioada 2007-2013, Romania se pregateste sa absoarba fonduri structurale UE pentru cresterea competitivitatii, in valoare totala de 2,554 miliarde euro, programul avand ca axe prioritare dezvoltarea unui sistem inovativ de productie (31% din totalul fondurilor), cercetare-dezvoltare si inovare (21%), IT&comunicatii (15%), eficienta energetica (25%), promovarea Romaniei ca destinatie turistica (5%), asistenta tehnica (3%).

Muntean a apreciat ca gradul de absorbtie cel mai mare va fi la proiectele pentru IMM-uri si a adaugat ca statele care au intrat in UE in 2004 au absorbit cele mai mari sume la proiectele pentru investitii productive (prima axa prioritara a programului).

Guvernul Romaniei a aprobat programul operational sectorial pentru cresterea competitivitatii economice, documentul fiind transmis la Bruxelles. Negocierile asupra acestui program cu Comisia Europeana nu pot depasi mai mult de patru luni. Autoritatile romane au mai avut negocieri informale cu reprezentantii CE asupra programului, deoarece Romania nu era inca stat membru UE.

Sursa: Afacerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.