Comisia Europeana a aprobat programele PHARE CBC 2005 pentru Romania

Comisia Europeana a adoptat deciziile de aprobare pentru programele PHARE CBC (Cooperare Transfrontaliera) 2005 pentru Romania, in urma obtinerii opiniei pozitive a Comitetului de Gestiune PHARE.

Prin programele PHARE CBC, Romania primeste o alocare totala de 34 milioane euro, defalcata pe cele cinci granite astfel: 8 milioane euro pentru granita cu Bulgaria; 5 milioane euro pentru granita cu Ungaria; 7 milioane euro pentru granita cu Moldova; 9 milioane euro pentru granita cu Ucraina si 5 milioane euro pentru granita cu Serbia si Muntenegru.

“Romania va fi cea de-a doua granita externa a Uniunii Europene. Prin urmare, cooperarea transfrontaliera este o componenta esentiala a pregatirii pentru aderare, iar noi trebuie sa putem face fata exigentelor statutului de stat-membru pe care il vom avea din 2007. Suma alocata Romaniei prin programele PHARE CBC trebuie absorbita intr-un procent cat mai mare, iar rolul nostru este sa pregatim proiecte viabile, pentru a beneficia la maximum de acesti bani”, a declarat Anca Daniela BOAGIU, ministrul integrarii europene.

Prin intermediul acestor programe se promoveaza cooperarea intre regiunile, comunitatile si autoritatile situate de o parte si de alta a frontierei Romaniei pentru rezolvarea unor probleme comune. Scopul acestora este dezvoltarea comunitatilor locale, promovarea bunei vecinatati si a stabilitatii sociale.

Sursa: , Ministerul Integrarii Europene, 6 ianuarie 2006

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.