Banca Europeana de Investitii sustine dezvoltarea unor proiecte de infrastructura in Romania

Suma totala alocata pentru aceste proiecte este de 1,650 miliarde euro. Finantarea oferita de BEI este de 850 de milioane de euro, iar Romania va contribui la aceste proiecte cu 800 de milioane de euro. Creditele vor fi acordate pe o perioada de 25 de ani, din care 6 ani reprezinta perioada de gratie, a precizat seful Executivului.

“Am analizat aceste proiecte in cadrul intalnirii cu vicepresedintele BEI, Wolfgang Roth. Dezvoltarea acestor proiecte este esentiala pentru Romania. O infrastructura moderna inseamna, in primul rand, conectarea Romaniei la circuitele economice europene, dar si dezvoltarea economica a comunitatilor locale si crearea mai multor locuri de munca”, a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Proiectele analizate in cadrul intrevederii vizeaza:

Constructia autostrazii Cernavoda-Constanta

BEI va acorda o finantare de 250 milioane EURO pentru constructia tronsonului de autostrada Cernavoda-Constanta, parte a Coridorul IV pan-european. Contributia Guvernului Romaniei va fi in 104,600 milioane EUR si va fi asigurata de la bugetul de stat. Vor fi construiti 52,1 km de autostrada, cu doua benzi, pe fiecare parte carosabila, intre Cernavoda si Constanta.

Reabilitarea liniei de cale ferata Curtici-Simeria

Pentru reabilitarea liniei de cale ferata Curtici-Simeria, pe o portiune de 185 Km, va fi alocata o suma totala de 829 milioane euro. BEI va oferi o finantare in valoare de 300 milioane EUR imprumut BEI iar Guvernul va contribui cu 529 milioane euro de la bugetul de stat. “Obiectivul principal este incadrarea liniei de cale ferata Frontiera – Curtici – Arad – Deva – Simeria in exigentele internationale pentru coridorul IV trans-european”, a declarat Primul-ministru.

Combaterea efectelor inundatiilor

460 de obiective social-economice, afectate grav de inundatii in anii precedentii vor fi reabilitate in perioada urmatoare. Suma totala alocata acestui proiect este de 401,376 milioane EURO, din care 300 milioane euro reprezinta contributia BEI. Guvernul finanteaza acest proiect cu 131, 376 milioane euro. Principalele lucrari care urmeaza a fi finantate sunt consolidarea drumurilor publice, refacerea suprafetei carosabile, constructia unor sectoare de drum pe noi aliniamente mai sigure, reconstructia de poduri si rampe de acces, lucrari de protectie si de consolidarea versantilor, amenajari de albii in vecinatatea podurilor.

Primul-ministru si vicepresedintele BEI au convenit si elaborarea unui Memorandum privind procedurile de urmat in realizarea proiectelor de interes pentru Romania si pentru Banca, care sa prevada reducerea termenele procedurale. Wolfgang Roth a afirmat ca BEI intentioneaza sa-si majoreze contributia la proiectele de privind combaterea efectelor inundatiilor. BEI are un interes deosebit si in ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii, nu numai in Romania, ci si in celelalte state europene.

Sursa: , Guvernul Romaniei – Biroul de presa, 13 decembrie 2006

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.