Subventiile agricole se imbraca in haine noi

Subventiile acordate producatorilor agricoli si celor din zootehnie au intrat pe “fagasul european”. Prin noua Hotarire de Guvern, privind sprijinul direct al statului prin acordarea de subventii, Executivul incearca sa alinieze legislatia la cea europeana. Banii veniti de la Guvern sub forma de subventii vor ajunge doar la acei producatori agricoli care sint inscrisi in registrul fermelor sau a caror animale sint identififcate. “Aceste schimbari au drept scop liberalizarea pietei si a preturilor. Guvernul va sustine acele produse deficitare sau de importanta nationala”, a declarat Neculai Olariu, director executiv adjunct la Directia Agricola Iasi, ziaristilor de la Ziarul de Iasi. Nu se vor numi subventii, ci “plati directe”.

Nu se vor mai acorda tuturor agricultorilor sau zootehnistilor, ci numai celor care sint inscrisi in registrul fermelor. Nu vor mai fi subventionate toate produsele agricole, ci numai acele produse de importanta nationala, prezentate intr-o anexa a Hotaririi de Guvern. Iar prevederile noului act legislativ, publicat in Monitorul oficial din 10 ianuarie 2006, prevad si cuantumul fiecarei “plati directe”.

In domeniul productiei vegetale, spijinul acordat agricultorilor va fi pentru culturile de soia nemodificata genetic, sfecla de zahar, plante tehnice (in, cinepa, tutun), orez, hamei, legume de orice fel cultivate in cimp, sera sau solarii, vita de vie nobila, plantatii de pomi fructiferi si pepieniere pentru materialul de plantat in viticultura si pomicultura. Nu se mai sustin culturile de porumb, griu, orz, orzoaica, floarea soarelui, mazare, fasole deoarece constituie, integral sau partial, surse de furaje pentru zoothnie.

Sursa: , Ziarul de Iasi online, 17 ianuarie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.