Povesti de succes – Fonduri de garantare

Primul caz:

Garantii pentru firmele start-up: Taximetrie dupa regulile artei

Alin Preda este un tanar intreprinzator din Baia Mare, cu o buna cunoastere a mediului de afaceri si mereu in miscare. De aceea, dorinta lui de a investi intr-o afacere…pe roti, nu trebuie sa mire. Dupa o achizitie initiala de 2 automobile Mercedes si echipamente de taximetrie, Alin Preda a decis ca a venit momentul sa-si extinda afacerea. Astfel, firma Rocab SRL s-a indreptat spre Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca [ANOFM] pentru a obtine din bugetul acestei institutii un credit pentru echipamente, conform Legii nr. 76/2002. ANOFM a inaintat dosarul catre banca, si dupa ce banca a recunoscut potentialul afacerii, a solicitat sprijinul unei institutii specializate in garantarea creditelor : Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. – FNGCIMM S.A.

Rocab SRL este o firma de taximetre din Baia Mare infiintata in 2003, in urma unei investitii initiale de 13.000 de Euro. Astazi, gratie imprumutului, societatea detine un garaj cu 4 automobile si ruleaza o cifra de afaceri trimestriala ce se ridica la 360 de milioane de lei. Prin colaborarea cu ANOFM, societatea a angajat sase persoane, dintre care jumatate someri. Ei vor fi angajati minimum trei ani.

Imprumutul garantat de FNGCIMM S.A. a intrat in categoria celor denumite generic „start up”, respectiv sprijin pentru firme nou infiintate. Pentru acestea, Fondul poate garanta pana la 80% din valoarea finantarii pe termen mediu sau lung, respectiv pana la 70% din valoarea finantarii pe termen scurt. Pentru o firma ca Rocab, imprumutul a fost esential pentru dezvoltarea afacerii. Din perspectiva lui Alin Preda, procedurile de acordare a garantiei au decurs fara cusur, iar comunicarea cu banca, in acest caz interfata de comunicare cu FNGCIMM S.A., a fost una rapida si „user-friendly”. Practic, antreprenorul baimarean n-a fost solicitat decat sa se deplaseze la banca, sa semneze actele necesare acordarii garantiei si contractul de credit.

Dar cum a fost folosit creditul pentru care Fondul a oferit o garantie de 200 de milioane de lei? Au fost achizitionate alte doua automobile Mercedes cu motor diesel. Fabricate in 1994, au in dotare airbag-uri, instalatie de climatizare si sistem de franare de tip ABS. Au fost dotate cu statie radio si aparate de taxat ce emit chitanta in mod automat. Dupa ce imprumutul va fi returnat integral, Alin Preda este decis sa solicite o alta finantare, ce se va materializa, cel mai probabil, tot cu ajutorul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM.

Ce crede omul de afaceri Alin Preda despre FNGCIMM S.A. ? „Un sistem care functioneaza eficient, creditul obtinut de noi fiind un exemplu in acest sens. O provocare pozitiva pe care as recomanda-o celor care au investit in IMM-uri. Iar avantajul clientului sta in simplitatea procedurii : te duci la banca sa obtii un credit, iti pregatesti dosarul dupa cum iti cere banca, si apoi tot ei se ocupa de contactarea Fondului, in cazul in care garantiile pe care le ai nu sunt suficiente. Totul e sa ai o idee buna, in care sa crezi, si ceva curaj s-o pui in aplicare. Restul vine de la sine”.

Al doilea caz:

Garantii pentru programul SAPARD: Laptele, SAPARD-ul si bistritenii

Totul a inceput cand S.C. Eliezer Prod, un IMM din Lunca Ilvei, judetul Bistrita-Nasaud, a hotarat ca are nevoie de un credit pentru a completa o finantare SAPARD. Scopul : extinderea si modernizarea fabricii de produse lactate, pentru adaptarea activitatii la normele UE de calitate, igiena si protectie a mediului. Cum acest credit trebuia intr-un fel garantat, s-a apelat la o institutie specializata in garantarea creditelor: Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM S.A. – FNGCIMM S.A.

Firma Eliezer Prod a fost inregistrata in anul 1997 si are ca obiect principal de activitate fabricarea produselor lactate si a branzeturilor. La ora actuala numara 23 de angajati si ruleaza o cifra anuala de afaceri care se ridica la 18 miliarde de lei. Initial, produsele firmei Eliezer s-au impus pe pietele din Bistrita Nasaud. Astazi, masinile de distributie ajung pana in judetul Brasov, dar si in sud, in judetul Olt si in Bucuresti. Managementul firmei estimeaza obtinerea unei cifre de afaceri situate in jurul valorii de 52 mld. de lei, in fiecare din urmatorii cinci ani.

Dar care a fost reteta succesului in acest caz ? In 2004, Eliezer Prod a intocmit un dosar de fezabilitate, ce a ajuns pe biroul specialistilor bancari, pentru a obtine un credit in completarea finantarii SAPARD. Dar in ciuda unui plan de afaceri articulat si eficient, Eliezer Prod nu putea acoperi garantia pentru imprumut. Totusi, procedura nu a fost blocata, iar banca a indicat Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM ca un potential garant al creditului. Dupa o analiza atenta a dosarului inaintat de banca, expertii FNGCIMM S.A. acorda o garantie de 3,7 mld. de lei pentru creditul necesar finantarii investitiei.

Prin creditul garantat de Fond se va pune in functiune o noua linie de productie. Noii angajati vor fi repede instruiti sa foloseasca echipamentele achizitionate cu ajutorul creditului: utilaje de receptie a laptelui, instalatia de pasteurizare si separatorul. Pentru ca Eliezer Prod si-a propus extinderea gamei de produse, pe poarta fabricii vor mai intra utilaje de fabricat branzeturi si cascaval. Materia prima este colectata de la 500 de gospodarii din judetul Bistrita-Nasaud.

Ca urmare a realizarii investitiei, se vor crea 11 noi locuri de munca, iar capacitatea de prelucrare a laptelui va creste pana la 18.000 de litri pe zi. Practic, acest lucru este echivalent cu triplarea capacitatii actuale pe timp de iarna, si dublarea ei pe timp de vara. Totodata, baza de colectare a laptelui va creste semnificativ. Eliezer Prod a incheiat deja precontracte de livrari de produse pentru perioada octombrie 2004 – octombrie 2005 care acopera circa 80% din capacitatea de productie proiectata.

Sursa: , Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM, 12 ianuarie 2006

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top