Politica Agricola Comuna, pe care si tara noastra o va urma odata cu integrarea in Uniunea Europeana consta intr-o serie de masuri, majoritatea legate de dezvoltarea rurala.
Potrivit Reglementarii Consiliului Europei nr. 1290/2005 privind finantarea politicii agricole comune s-au creat doua fonduri europene pentru agricultura, numite FEGA (Fondul European de Garantare Agricola) pentru finantarea masurilor de marketing si FEADR (Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala) pentru finantarea programelor de dezvoltare rurala.
In anul 2004, Comisia Europeana a propus pentru perioada 2007 – 2013 crearea Fondului European pentru Pescuit. Acest fond va inlocui Instrumentul Financiar pentru Orientare in Pescuit care acopera anii 2000 – 2006.
Prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 13/27 februarie 2006 a fost infiintata Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit. Noua structura, pe lâ®§a derularea Programului SAPARD, va asigura implementarea tehnica si financiara a Fondului European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) si a Fondului European pentru Pescuit (FEP).
Modul in care aceste fonduri vor finanta concret investitiile este dat de catre Programul National pentru Dezvoltare Rurala 2007 – 2013, document aflat in stadiul de elaborare la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
In acest moment, in urma definitivarii Planului National Strategic 2007 – 2013 s-au conturat patru directii prioritare pentru finantare prin FEADR.
Astfel, se va urmari restructurarea si dezvoltarea productiei agricole si silvice, dar si a industriilor prelucratoare aferente. Toate acestea vor tine cont de imbunatatirea competentelor profesionale, de un management durabil si de respectarea exigentelor de mediu.
O componenta asupra careia Uniunea Europeana pune accent este cea de biodiversitate si conservare a naturii, care se va materializa prin sprijinirea conservarii si dezvoltarii padurii, asigurarea unei ocupari echilibrate a teritoriului si dezvoltarea practicilor de managemnt durabil al terenurilor agricole si forestiere.
Nu vor fi uitate mult asteptatele investitii in dezvoltarea infrastructurii si serviciilor rurale, o mai mare importanta acordata multifunctionalitatii economice a zonelor rurale, dar si conservarea si punerea in valoare a patrimoniului cultural si arhitectural.
O a patra directie se va ocupa de implementarea unor strategii locale de dezvoltare pentru imbunatatirea guvernarii administrative la nivel rural.
In ceea ce priveste Fondul European pentru Pescuit, Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit i-a fost atribuita functia de plata si, in conditiile delegarii in baza unui acord interinstitutional, si functia de implementare aferenta acestui fond.
Fondul European pentru Pescuit va implementa Politica Comuna de Pescuit care se refera la asigurarea pe termen lung a activitatilor de pescuit printr-o exploatare eficienta a resurselor acvatice, la dimensionarea flotelor de pescuit, precum si dezvoltarea si imbunatatirea vietii marine, a lacurilor si zonelor de coasta afectate de activitatile intensive de pescuit si acvacultura.
Sprijinul acordat prin FEP poate fi directionat pe cinci prioritati, dintre care mentionam reabilitarea flotei de pescuit, Acvacultura, dar si dezvoltarea sustenabila a zonelor de pescuit costalier.