Reforma sistemului judiciar va fi finantata cu 142 de milioane euro

Guvernul a aprobat in data de 16 martie 2005 proiectul de lege privind ratificarea Acordului de imprumut dintre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, in valoare de 110 milioane euro, semnat la Bucuresti, la 27 ianuarie 2006. Proiectul de Lege va fi transmis Parlamentului, pentru dezbatere si adoptare.

In luna martie 2005, Guvernul Romaniei a aprobat Strategia de reforma a sistemului judiciar si Planul de Actiune pentru implementarea strategiei 2005-2007 iar Banca Mondiala a fost de acord sa sustina aceasta strategie prin acordarea unui imprumut.

Proiectul privind reforma sistemului judiciar are la baza solicitarile de asistenta formulate de Ministerului Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii si inalta Curte de Casatie si Justitie si este concordanta cu recomandarile si cerintele Documentului Comun de Pozitie al Uniunii Europene semnat in decembrie 2004.

Principalele activitati finantate in cadrul programului sunt: reabilitarea infrastructurii instantelor; informatizarea si automatizarea instantelor; imbunatatirea managementului dosarelor si cresterea eficientei actului de justitie, dar si intarirea capacitatii de administrare si management a instantelor, si pregatirea profesionala a personalului din instante.

Obiectivele urmarite de Program sunt independenta structurala si institutionala a Justitiei; rationalizarea si cresterea eficientei instantelor; responsabilizarea judecatorilor si a sistemului justitiei in general. De asemenea, imbunatatirea managementului bugetar la nivelul instantelor si cresterea profesionalismului judecatorilor si a personalului instantelor.

Proiectul va fi implementat de catre Ministerul Justitiei prin Directia de implementare a proiectelor finantate din imprumuturi externe, infiintata in cadrul acestuia.

Ministerul Finantelor Publice va incheia un acord de imprumut subsidiar cu Ministerul Justitiei, prin care se va delega intreaga autoritate si responsabilitate in realizarea proiectului si in utilizarea sumelor din imprumut. La randul sau, Ministerul Justitiei va incheia cu Consiliul Superior al Magistraturii un Protocol privind implementarea activitatilor incluse in Acordul de imprumut, prin intermediul caruia se vor defini responsabilitatile ce revin fiecarui institutii in derularea activitatilor asumate.

Imprumutul este acordat pe o perioada de 15 ani, cu cinci ani perioada de gratie, iar imprumutul se va rambursa in rate anuale egale, incepand cu anul 2010.

Termenul de finalizare al proiectului este 1 octombrie 2010, iar termenul final de utilizare a sumelor din imprumut este 1 aprilie 2011.

Plata serviciului datoriei publice aferent imprumutului, respectiv rambursarea acestuia, achitarea dobanzilor, comisioanelor si a altor costuri aferente imprumutului va fi asigurata de la bugetul de stat din sumele prevazute anual, cu aceasta destinatie, in bugetul Ministerului Justitiei.

Sursa: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top