PNL imparte fondurile Uniunii Europene in Alba

Liberalii le-au luat “fata” democratilor in judetul Alba in privinta adjudecarii functiilor care ofera controlul asupra fondurilor financiare alocate de Uniunea Europeana. PNL detine, prin reprezentantii sai, toate cele trei functii de conducere ale institutiilor care “ruleaza” anual milioane de euro.

Este vorba despre cele doua agentii regionale – “VII Centru” si “Sapard”, dar si despre Agentia de Plati, institutie judeteana nou infiintata, aflata in subordinea Ministerului Agriculturii. Agentiile regionale administreaza programe care se aplica in toate cele sapte judete ale Regiunii “VII Centru”: Alba, Sibiu, Mures, Harghita, Covasna si Brasov. Acest lucru ofera postului de director general o importanta nationala, avand in vedere rolul foarte important pe care il vor avea institutiile respective in perspectiva integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.

Agentia Regionala “VII Centru” este condusa, de ani buni, de vicepresedintele PNL Alba, Simion Cretu, care a reusit sa se mentina in functie si pe vremea guvernarii PSD. In perioada respectiva, liberalul a facut fata unor presiuni puternice din partea social-democratilor, care i-au solicitat sa renunte la post. Pana la urma, Cretu a reusit sa-si pastreze postul cu ajutorul reprezentantilor celor trei judete (Mures, Harghita si Covasna) conduse la nivelul consiliilor judetene de presedinti de etnie maghiara.

Institutia pe care o conduce Simion Cretu a devenit, in ultimii ani, o “pepiniera” de cadre importanta pentru PNL Alba. De asemenea, multi politicieni liberali si-au infiintat firme specializate in activitati de consultanta in domeniul accesarii de proiecte promovate de Agentia “VII Centru”. Un exemplu in acest sens este chiar ministrul Apararii, Teodor Atanasiu (presedintele filialei liberalilor), dar si deputatul Tiberiu Barbuletiu, vicepresedinte al organizatiei.

In concluzie, faptul ca au avut timp de mai bine de cinci ani postul de director al Agentiei “VII Centru” a fost un lucru pozitiv pentru liberali. Liderii organizatiei judetene au “mirosit” rapid ca ar putea fi un lucru pozitiv si daca ar obtine functia de conducere din cadrul Agentiei “Sapard”, astfel incat au negociat “la sange” cu liderii PD si au obtinut si acest post. “Ghinionul” pentru PNL a fost faptul ca preluarea functiei s-a facut cu un an de zile intarziere, timp in care directorul general, impus de PSD, a reusit sa se mentina.

Pana la urma, Ana Goia Mocan s-a retras, ea obtinand la negocieri postul nou infiintat de director general adjunct. Noul sef al Agentiei “Sapard” va fi Ioana Garlea, fost purtator de cuvant al PNL Alba si fost consilier al actualului ministru Teodor Atanasiu. Surse din cadrul Aliantei “D.A.” sustin ca reprezentantii PD s-au opus sustinerii Ioanei Garlea pentru functia respectiva, insa, pana la urma nu au putut sa influenteze desemnarea de catre liberali a unui alt candidat. Aceasta vine la conducerea “Sapard” tot din domeniul “consultantei”, ea fiind angajata a societatii “Concept Consult” SRL Alba Iulia.

Agentia “Sapard” administreaza programe de finantare de la Uniunea Europeana, destinate sustinerii unor activitati promovate de firme din domeniul agriculturii. De asemenea, prin intermediul “Sapard” sunt finantate si proiecte de infrastructura.

Pe langa cele doua agentii, conducerea filialei PNL a reusit sa isi aroge si postul de director general al Agentiei de Plati, institutie care functioneaza in subordonarea Ministerului Agriculturii. Concursul pentru functia de conducere a fost castigat de unicul candidat – Silvia Hondola, de la PNL.

Agentia va fi pe viitor o institutie foarte importanta, avand in vedere ca prin intermediul acesteia se vor derula programele de subventionare a agriculturii, sustinute de Uniunea Europeana. Ceea ce s-a intamplat in ceea ce priveste aceste trei institutii este elocvent asupra disputelor de la nivel judetean pentru acapararea posturilor importante din punct de vedere economic.

Mult mai abili si mai orientati, liberalii au reusit sa puna mana pe posturi mult mai “banoase” decat cele obtinute de colegii de la PD. Aceasta, chiar daca la alegeri democratii au avut un scor electoral mult mai bun decat al liberalilor.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.