Aproximativ 100 milioane euro, suplimentare pentru bugetul educatiei

Fonduri in valoare de aproximativ 100 milioane euro (3.350 miliarde lei vechi) vor fi alocate suplimentar pentru educatie la rectificarea de buget care se va discuta maine, in sedinta de Guvern, a anuntat Primul-Ministru Calin Popescu-Tariceanu dupa intalnirea cu rectorii universitatilor de stat si particulare, desfasurata la Timisoara.

Din acesti bani, circa 40% vor fi utilizati pentru investitii in invatamantul superior, a adaugat premierul. “Cea mai profitabila investitie pe termen mediu si lung este cea in educatie si cercetare. I-am asigurat pe rectori ca ne vom onora angajamentul luat. Am decis pentru acest an alocarea unui buget de 5% din PIB pentru educatie si dublarea bugetului pentru cercetare” a precizat primul-ministru.

Seful Executivului a subliniat ca, inca de anul trecut, ministrul Educatiei si Cercetarii a avut posibilitatea sa utilizeze bani de la alte capitole bugetare pentru a demara proiectele de dezvoltare in invatamant. “Ministrul Educatiei si Cercetarii nu a trebuit sa astepte banii pe care ii va primi in urma rectificarii bugetului pentru a demara proiectele. Am aprobat, in Guvern, un memorandum care-i conferea posibilitatea de a aloca bani pentru aceste proiecte” a afirmat premierul.

Primul-Ministru Calin Popescu-Tariceanu considera ca nu trebuie facute erori in ceea ce priveste proiectele sustinute in domeniul educatiei. El a aratat ca banii nu trebuie sa fie risipiti pe proiecte minore, fara relevanta pentru societate si ca trebuie evitate situatiile in care proiecte de anvergura nu pot fi demarate din cauza lipsei de initiativa si a lipsei comunicarii in interiorul sistemului.

Premierul a spus ca obiectivul prioritar al dezvoltarii proiectelor in invatamantul superior trebuie sa fie studentul. “Fondurile alocate trebuie sa mearga pe doua directii: pentru dezvoltarea infrastructurii – laboratoare, biblioteci – si pentru imbunatatirea calitatii vietii studentului – camine si cantine studentesti”. Seful Guvernului a adaugat ca universitatile trebuie sa se orienteze si spre solutiile de finantare privata, ca o masura complementara finantarii din fonduri publice.

La intalnirea cu rectorii universitatilor de stat si particulare, Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca a discutat si despre rolul universitatii in societatea romaneasca. “Cred ca trebuie sa actionam impreuna, pentru ca invatamantul universitar sa fie corelat cu piata muncii. Universitatile nu trebuie sa produca someri de lux si trebuie sa functioneze ca furnizor de forta de munca calificata.”

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a avut astazi, la Timisoara, o intalnire de lucru cu reprezentantii Consiliului National al Rectorilor Universitatilor din Romania, la care au participat ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau si ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. In cadrul intrevederii au fost discutate directiile prioritare de dezvoltare a invatamantului universitar.

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.