Viitoare programe de finantare pentru protectia drepturilor copiilor

Organizatiile neguvernamentale sunt invitate sa participe la licitatii pentru obtinerea de finantari pentru dezvoltarea de proiecte in domeniul protectiei drepturilor copiilor, a declarat ieri, 20 aprilie 2006, Oana Marinescu, Purtatorul de Cuvant al Guvernului.

Executivul a aprobat in sedinta de ieri Programele de interes national in domeniul protectiei copilului si Metodologia de alocare a fondurilor si criteriile de identificare si de aplicare a proiectelor specifice din cadrul programelor de interes national.

Proiectele vor beneficia in anul 2006 de finantari in valoare de 16 milioane lei RON (160 miliarde lei vechi), a mai spus Purtatorul de Cuvant al Guvernului.

„Beneficiarii finali ai acestor programe sunt copii aflati in ingrijirea centrelor de plasament, copii cu dizabilitati, handicap, sau afectati de HIV/SIDA, copii victime ale abuzului, neglijarii si exploatarii, copii din familiile aflate in criza, pentru care se poate preveni separarea de familie”, a declarat Oana Marinescu.

Cele sase programe au drept obiectiv aplicarea standardelor in domeniul protectiei drepturilor copilului. Programele sunt concepute in beneficiul copiilor aflati in ingrijirea centrelor de plasament, copiilor cu dizabilitati, handicap, sau afectati de HIV/SIDA, copiilor victime ale abuzului, neglijarii si exploatarii, copiilor din familiile aflate in criza, pentru care se poate preveni separarea de familie, etc.

Infiintarea de centre de plasament de tip familial (casute si apartamente) pentru copiii din institutiile cu o capacitate mai mare de 100 de locuri, care nu au fost restructurate pe module de tip familial este un program prin care se urmareste reducerea numarului de copii aflati in ingrijirea centrelor de plasament de tip clasic si cresterea numarului de centre de plasament de tip familial. Obiectivul acestui program este cresterea calitatii ingrijirii copiilor. in 2006 vor fi infiintate cel putin 6 noi centre de plasament de tip familial. Fondurile alocate pentru acest program, in acest an, sunt in valoare de 3.492.000 lei RON.

Dezvoltarea serviciilor alternative pentru copiii cu dizabilitati/handicap/HIV/SIDA urmareste dezvoltarea retelei de servicii alternative si practici integrative pentru acesti copii, prevenirea spitalizarii prelungite sau a parasirii copiilor in unitatile spitalicesti, prevenirea abuzului si neglijarii copilului, implementarea standardelor minime pentru copii cu dizabilitati, handicap, HIV/SIDA. Scopul programului este reabilitarea si reintegrarea sociala a copiilor cu dizabilitati, handicap sau afectati de HIV/SIDA. Vor fi infiintate cel putin 4 servicii alternative pentru acesti copii.

Fondurile alocate, pentru 2006, pentru acest program sunt in valoare de 2.260.000 lei RON.

Dezvoltarea retelei de servicii specializate pentru copiii victime ale abuzului, neglijarii si exploatarii este un program care are drept scop reintegrarea sociala a copiilor victime ale abuzului, neglijarii si exploatarii, inclusiv ale traficului, exploatarii sexuale, exploatarii prin munca, migratiei, precum si a copiilor refugiati. Proiectele propuse in cadrul programului vor trebui sa urmareasca reabilitarea si dotarea corespunzatoare a celor 5 centre existente specializate pentru reabilitarea si protectia sociala a copiilor abuzati si infiintarea a 5 noi centre de profil. O atentie deosebita se va acorda copiilor refugiati sau victime ale migratiei. A fost alocata acestui proiect, pentru 2006, suma de 1.217.000 lei RON.

Programul Promovarea standardelor minime obligatorii din domeniul protectiei copilului si monitorizarea respectarii lor urmareste cresterea calitatii ingrijirii de catre personalul din serviciile de prevenire a separarii copilului de familie si a celor de protectie sociala a copiilor separati de parinti. Pentru acest scop se vor pregati profesionisti pentu evaluarea standardelor in domeniu, precum si pentru monitorizarea drepturilor copilului, si se va crea un sistem de formare profesionala continua la nivel regional pentru personalul din domeniul protectiei si promovarii drepturilor copilului. in anul 2006 se urmareste infiintarea cel putin a unui centru regional de formare. Sunt alocate acestui program, pentru 2006, fonduri in valoare de 1.324.000 lei RON.

Sustinerea retelei de asistenti maternali pentru protectia speciala a copilului 0-2 ani lipsit temporar sau definitiv de protectia parintilor sai este un program care va sustine pe o perioada de 6 luni reteaua de asistenti maternali pentru copiii in varsta de pana la 2 ani, care a fost creata anul trecut prin intermediul unui program de interes national. Prin acest program se vor extinde serviciile de asistenta maternala, prin infiintarea unor birouri zonale, pentru a fi mai aproape de asistentii maternali si copiii ocrotiti de acestia, urmand sa se intocmeasca cel putin 190 de planuri individualizate de protectie pentru acesti copii. Obiectivul planurilor este reintegrarea in familia biologica, integrarea in familia extinsa sau adoptia nationala a acestor copii. Au fost alocati acestui program 1.619.000 lei RON, pentru 2006.

Dezvoltarea retelei serviciilor sociale comunitare pentru copil si familie si sustinerea familiilor aflate in criza in vederea prevenirii separarii copilului de familia sa are drept scop prevenirea separarii copilului de familia sa aflata in criza (iminenta de evacuare din locuinta, catastrofe naturale, pierderea serviciului, etc.). Vor fi dezvoltate serviciile de prevenire a separarii (centre de zi, centre de consiliere si sprijin pentru parinti si copii, centre de asistenta si sprijin pentru readaptarea copilului cu probleme psihosociale, servicii de monitorizare, asistenta si sprijin a femeii gravide predispuse sa-si abandoneze copilul, etc.). Obiectivul este ca in anul 2006 sa se intocmeasca cel putin 600 de planuri de servicii pentru prevenirea separarii copilului de familia sa, si sa existe deja 600 de beneficiari ai programului. Finantarea programul pentru acest an este de 6.088.000 lei RON.

In cadrul Programelor pot beneficia de finantare proiectele propuse de organizatii neguvernamentale (ONG), persoane juridice romane, care desfasoara de cel putin un an activitati in domeniul protectiei copilului si dispun de resursele materiale si umane necesare derularii proiectelor propuse prezentand garantii de solvabilitate financiara. Formele asociative constituite din astfel de organizatii sunt eligibile pentru finantare. De asemenea, mai pot obtine finantare reprezentantele din Romania ale organizatiilor internationale.

Selectia proiectelor propuse se va face de catre comisii specializate constituite la nivelul Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), iar beneficiarele proiectelor vor fi Consiliile Judetene si Locale pe raza carora se vor implementa proiectele. Finantarea se va acorda pe baza de contract incheiat intre ANPDC, Consiliile Judetene sau Locale si ONG-urile care vor derula proiectul. ANPDC este autoritatea abilitata sa controleze modul de utilizare al fondurilor alocate pentru programe.

Potrivit legislatiei in vigoare, procedura de licitatie va demara, prin publicarea anuntului in presa, in maximum 30 de zile de la aparitia Hotararii de Guvern in Monitorul Oficial.

Redactia Finantare.ro va va tine la curent cu toate noutatile in legatura cu aceste programe de finantare.

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top