Creditarea masiva in valuta ameninta stabilitatea financiara a Europei de Sud-Est

Sentimentul de incredere al consumatorilor din tarile Europei de Sud-Est a crescut in ultimii ani, ceea ce a dus la o cerere tot mai mare de credite, cele mai multe fiind in valuta, amenintand, astfel, stabilitatea financiara a intregii regiuni, a avertizat Organizatia Natiunilor Unite (ONU).

“Cresterea economica puternica din ultimii ani, combinata cu stabilitatea macroeconomica si marirea sentimentului de incredere al consumatorilor, au dus la o crestere a cererii de credit in Europa de Sud-Est”, se arata in raportul ONU “Situatia economica globala si perspective”, editia pentru anul curent.

Analistii organizatiei remarca extinderea insitutiilor financiare si fluxul puternic de intrari de capital strain, care au dus la o crestere “fara precedent” a creditarii. “Acest lucru ar putea duce la anumite riscuri pentru pentru sectorul bancar, in cazul in care conditiile externe favorabile se deterioreaza si, avand in vedere ca o mare parte a creditelor sunt denominate in valuta, ar putea pune in pericol stabilitatea financiara a subregiunii”, au aratat analistii ONU.

Cresterea economica a fost puternica si dinamica in regiunea sud-estica a Europei, produsul intern brut (PIB) agregat pentru regiune crescand cu aproximativ 6% in 2006. ONU exemplifica acest lucru pe Romania, unde avansul economiei s-a accelerat in 2006 cu mai mult de doua puncte procentuale. In anul 2006, PIB-ul va creste cu 6,8%, iar pentru anul curent, avansul economic va scadea pana la 6%, estimeaza ONU.

Cresterea fluxului de intrari ale investitiilor straine directe in Romania va fi sprijinita de aderarea la UE, care a marit increderea consumatorilor si investitorilor.

In acelasi timp, analistii ONU estimeaza pentru anul 2007 o inflatie medie de 5,8%. Institutul National de Statistica a publicat vineri raportul asupra infatiei pe anul trecut, indicand o inflatie medie anuala de 6,6%, sub cea estimata de analistii organizatiei internationale. ONU a apreciat, in raportul citat, ca inflatie medie pentru anul 2006 a fost de 8%.

Sursa: BankNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.