Reforma a patru institute nationale de cercetare agricola

Patru Institute Nationale de Cercetare Agricola vor fi reformate prin proiectul “Modernizarea Sistemului de Informare si Cunoastere in Agricultura” (MAKIS). Reforma acestor institute de cercetare prioritare se va realiza dupa modelul “Centrelor de Excelenta” si va fi orientata catre performanta si durabilitate din punct de vedere financiar. Ministerul Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale si-a dat acordul ca un numar de patru institute nationale de cercetare sa beneficieze de asistenta tehnica internationala pentru alcatuirea unui plan de reforma care sa fie finantat prin intermediul proiectului MAKIS.

Cele patru viitoare “Centre de excelenta” sunt: Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de Zahar Brasov, Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Biotehnologii in Horticultura stefanesti – Arges, Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie si Protectia Mediului – ICPA Bucuresti si Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala – IBNA Balotesti. Odata acest plan aprobat de MAPDR si Banca Mondiala, prin proiectul MAKIS va fi asigurata o finantare de aproximativ 12 milioane de Euro pentru realizarea reformei celor patru Institute Nationale de Cercetare.

Proiectul MAKIS este implementat de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si a fost lansat oficial la 22 septembrie 2005. Valoarea totala este de 59,88 milioane de Euro din care 18,48 milioane de Euro contributia Guvernului României si 41,4 milioane de Euro din imprumutul la Banca Mondiala 4758-RO, ratificat prin Legea 170/2005. Proiectul are ca obiectiv sprijinirea Guvernului României pentru imbunatatirea competitivitatii fermierilor si agro-procesatorilor in vederea aderarii la Uniunea Europeana.

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.