Declaratie MAPDR: Absorbtia Sapard pe masurile private a crescut semnificativ in perioada 2004 – 2006

In perioada 2004 – 2006, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a inregistrat o crestere accelerata a absorbtiei in ceea ce priveste fondurile europene SAPARD.

Ritmul de depunere al proiectelor aferente masurilor private la Agentia SAPARD era in medie de 7,07 milioane de euro in anul 2004. De exemplu, in luna martie 2004, pentru masurile privind investitii in ferme animale si vegetale, unitati de procesare si marketing pentru produse agroalimentare precum si investitii pentru diversificarea activitatilor in mediul rural, au fost depuse proiecte in valoare de 5,09 de milioane de euro.

Ritmul de absorbtie al masurilor private SAPARD a cunoscut insa o crestere, astfel incat a ajuns la aproximativ 19 milioane euro lunar in 2005 si aproximativ 36 milioane euro lunar pentru primele patru luni ale lui 2006. Pentru a continua exemplul de mai sus, in luna martie 2005 au fost depuse proiecte in valoare de 15,36 milioane euro, iar in luna martie 2006 proiecte in valoare de 51,35 de milioane de euro.

Conform procedurilor, proiectele depuse au fost declarate conforme si urmeaza ca in termen de 90 de zile sa se incheie contractele, timp in care se trece la notificarea beneficiarilor privind aprobarea finantarii proiectului respectiv, iar beneficiarii au obligativitatea intocmirii dosarelor pentru achizitiile de bunuri, servicii si lucrari pentru proiectele respective.

Declararea drept conforme a proiectelor depuse reprezinta ultima faza inaintea contractarii efective. Un proiect declarat conform poate fi practic considerat un proiect contractat, conform cerintelor UE, din moment ce datele statistice arata ca 98-99% dintre proiectele declarate conforme se transforma in contracte efective SAPARD – beneficiari. Faptul ca exista un mic procentaj de proiecte conforme care nu devin contracte tine doar de optiunea potentialilor beneficiari.

Situatia cuprinzand lista proiectelor conforme depuse la Agentia SAPARD pentru luna martie 2006 este anexata si prezinta beneficiarii si valorile proiectelor. De asemenea, este anexata si statistica evolutiei absorbtiei SAPARD in perioada 2004 – 2006.

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top