Statul intarzie inregistrarea parcelelor

In 2007, Romania va primi de la Uniunea Europeana 440 de milioane de euro subventii directe pentru producatorii agricoli. Acesti bani reprezinta subventii directe acordate pe suprafata, pe baza unui sistem bine pus la punct de inregistrare, identificare si control al exploatatiilor agricole eligibile, de peste 1 ha suprafata si cu parcele de peste 0,3 ha. Pentru asa numitul sistem IACS/LPIS Romania a primit unul din cele 4 stegulete rosii din ultimul raport al Comisiei Europene. Problema nu e neaparat la acordarea banilor catre agricultori, pentru ca oricum aceasta se face din bugetul national, ci ulterior, la controlul UE, care poate sa nu mai deconteze intreaga suma. Conform lui Doru Nechiti, director general adjunct pentru IACS/LPIS in cadrul Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), ungurii au pierdut 30% din suma cuvenita, iar polonezii si mai mult. Pentru noi, un 30% ar insemna 130 milioane de euro.

Raportul Comisiei Europene afirma clar ca „ritmul actual de progres nu va permite ca sistemul IACS/LPIS sa fie operational la data aderarii”. Europenii vorbesc si despre intarzierile in elaborarea Registrului Fermelor – unde numai 75% din fermieri au fost inscrisi in baza de date -, dar si despre sistemul de inregistrare al parcelelor, unde ortofotoplanurile (fotografiile din avion) sunt utilizabile numai pentru 36% din suprafata tarii. Iar digitizarea acestora a fost finalizata numai pentru 40% din ortofotoplanuri. in viziunea directorului APIA, lucrurile arata mult mai optimist. Procesul e continuu, identificarea merge in paralel pe masura ce sunt primite ortofotoplanurile, nu e o problema ca lucrurile sa fie gata la timp: „Avem digitizate 300 de unitati administrativ-teritoriale, 10% din suprafata tarii, iar la 1 iunie procentul va fi 20%”, explica dl Nechiti. In plus, la 1 ianuarie trebuie sa fie rezolvata numai partea de comert cu produse agricole. Pentru baza de date cu solicitantii de subventie mai e timp pana in septembrie 2007.

Programul de identificare a parcelelor agricole a inceput la 1 mai, in 5 localitati-pilot. Concret, fermierii vin la primarie si isi gasesc pe hartile digitale – facute pe baza fotografiilor din avion – parcelele declarate pana la 31 martie in Registrul fermelor. Pana acum s-au inscris in Registru 1,4 milioane ferme, dintr-un numar estimat de exploatatii de 2,1 milioane, care insumeaza 8,8 milioane ha, 62% din suprafata agricola a tarii. La Lupsanu – jud Calarasi, prima comuna unde a inceput identificarea parcelelor, primarul Victor Manea spune ca problema cea mai mare este cea a constientizarii taranilor: „Trebuie sa inteleaga ca nimeni nu vrea sa le ia pamantul, ci sa primeasca bani. Cam 80-85% din oameni au inteles despre ce este vorba”. insa la Lupsanu 80% din terenul agricol este exploatat in societati comerciale. Cu taranii, care au trecut prin colectivizare, merge mai greu, „le e frica sa nu ramana fara teren”. Suma primita? „Am inteles ca va fi, in 2007, de 50 euro/ha, si va ajunge in 6-7 ani la 200 euro/ha”, ne explica primarul din Lupsanu.

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top