Finantari din programul PHARE 2005 pentru zonele afectate de inundatii

Guvernul a aprobat, in sedinta de ieri, obiectivele de infrastructura si de mediu, afectate de inundatii in perioada aprilie-mai si iulie-august 2005, care vor beneficia de finantari din programul PHARE 2005.

Valoarea totala a proiectelor este de 30,27 milioane euro, din care 24,6 milioane euro reprezinta fonduri europene, iar restul cofinantare.

Din aceasta suma, 22,67 milioane euro vor acordate finantarilor pentru investitii: in infrastructura rutiera (13,62 milioane) si de mediu (9,05 milioane). Pentru asistenta tehnica vor fi alocate 7,6 milioane euro.

Vor fi finantate 33 de obiective din 13 judete afectate de inundatiile de anul trecut. Obiectivele vizeaza reparatia sau reabilitarea a 29 de poduri, amenajarea raului Trotus si a afluentilor, a raului Tazlau si a afluentilor, precum si punerea in siguranta a unor lucrari de aparare impotriva inundatiilor pe raul Ialomita.

Beneficiarii de granturi sunt Consiliile Judetene ale unitatilor administrativ-teritoriale si Directiile de Apa in gestiunea carora se afla bazinele hidrografice care fac obiectul amenajarilor.

Romania a solicitat Comisiei Europene realocari si suplimentari de finantari nerambursabile in vederea indepartarii efectelor inundatiilor si a recuperarii unei parti din costul daunelor.

Ministerul Administratiei si Internelor a solicitat prefecturilor sa transmita propuneri viabile de infrastructura pentru obiectivele care au fost afectate de inundatiile din anul 2005. in baza acestor propuneri venite de la prefecturi au fost stabilite obiectivele care urmeaza sa fie finantate din aceste fonduri.

De asemenea, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a propus spre analiza proiecte privind reabilitarea unor obiective afectate de inundatii. Proiectele propuse au fost analizate tinand cont de mai multe criterii de selectie: gradul de afectare la nivelul fiecarui judet, conform rapoartelor transmise de prefecturi, gradul de importanta socio-economica al fiecarui obiectiv afectat, stadiul obiectivelor ce trebuie reabilitate.

Lista finala a proiectelor de infrastructura rutiera si de mediu propuse spre finantare a fost aprobata de Delegatia Comisiei Europene.

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.