Guvernul a adoptat proiectul noului Cod Fiscal

Proiectul prevede generalizarea cotei unice de impozitare de 16%, extinde baza de impunere si mentine nivelul taxei pe valoarea adaugata la 19%.

Actul normativ majoreaza nivelul accizelor, introduce noi produse in categoria celor pentru care se platesc accize, modifica termenele de plata si indexare a impozitelor si taxelor locale, extinde baza de impozitare pe profit si venit.

De asemenea, proiectul prevede modificarea sistemul de impozitare a venitului microintreprinderilor, precum si procedurile de impozitare pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania.

Proiectul noului Cod Fiscal prevede eliminarea facilitatile fiscale pentru cooperatia agricola si pensiunile turistice, considerate neconforme cu principiile Uniunii Europene.

Accizele pentru benzina, pacura, electricitate si gaze naturale utilizate drept carburant vor fi majorate la 1 ianuarie 2007. Accizele pentru toate sortimentele de cafea vor fi reduse cu 10%.

Noul Cod Fiscal prevede ca microintreprinderile vor plati un impozit de 16% din profit, incepand de anul viitor, cand va fi abrogat actualul sistem de impozitare cu o cota de 3% din cifra de afaceri.

Microintreprinderile nu vor mai avea posibilitatea sa opteze pentru una dintre cele doua forme de impozitare, pe venit sau pe cifra de afaceri, variantele din prezent.

Eliminarea acestei facilitati a fost unul dintre angajamentele asumate de Romania in negocierile de aderare la Uniunea Europeana, la capitolul 10-Impozitarea.

Impozitele pentru autovehicule si locuinte cu o suprafata de peste 150 de metri patrati vor fi majorate de la 1 ianuarie 2007. La acea data va fi introdusa si o taxa anuala de pana la 3.000 de lei pentru firmele cu activitate de alimentatie publica.

Impozitele pentru mijloacele de transport vor fi majorate, in functie de capacitatea cilindrica, prin inmultirea impozitului aferent fiecarei grupe de 200 cmc cu o valoare cuprinsa intre 7 si 120 lei. In cazul locuintelor, impozitul creste cu cate 10% pentru fiecare 100 metri patrati peste suprafata de 150 metri patrati.

Actul normativ mai stabileste ca incasarea impozitelor si taxelor locale se va face la doua termene, in rate egale, la 31 martie si 30 septembrie, in loc de patru termene, cum este in prezent.

Potrivit proiectului Codului Fiscal, toate veniturile obtinute de nerezidenti in Romania vor fi impozitate, de anul viitor, cu 16%.

Veniturile din lichidarea sau dizolvarea fara lichidare a unei companii din Romania devin impozabile, fiind impuse cu 16%, prin retinere la sursa.

Categoriile de venituri exceptate de la regimul de impozitarea cu 16% sunt platile de dobanzi si redevente facute intre intreprinderi asociate din diferite state membre, impozitate cu 10%.

Aceasta cota se va aplica intr-o perioada de tranzitie prevazuta pentru armonizarea cu prevederile Directivei Uniunii Europene 2003/49 privind sistemul comun de impozitare aplicat platilor de dobanzi si redeventa intre intreprinderi asociate din state membre.

De asemenea, dobanzile la depozitele la termen, la depozitele la vedere/conturi curente, la certificatele de depozit si la instrumentele de economisire constituite/dobandite anterior datei de 1 ianuarie 2007 vor fi impozitate cu cota prevazuta de legislatia fiscala la data constituirii sau dobandirii.

Proiectul Codului Fiscal prevede eliminarea scutirii de impozit pe venit pentru angajatii din domeniul de la 1 ianuarie 2007.

Scutirea de impozit pentru programatori a fost introdusa la jumatatea anului 2001 dar Consiliul Concurentei a considerat ca masura reprezinta ajutor de stat si nu poate fi aplicata sub aceasta forma.

Proiectul noului Cod Fiscal va fi trimis Parlamentului spre dezbatere si aprobare, astfel incat noile reglementari sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2007.

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.