Note la riscul de firma

O companie a dezvoltat un model de rating care va masura riscul de a intra in faliment pentru companiile din centrul si estul Europei.

Coface Central Europe a creat un model de rating pentru companiile din Europa Centrala si de Est, care va indica probabilitatea statistica a intrarii unei companii in incapacitate de plata in urmatoarele 12 luni si evalueaza riscul corelat pe o scara de la 1 la 10.

Denumit “rating score”, modelul este adaptat conform caracteristicilor specifice fiecarei tari, combina factori calitativi cu factori cantitativi si trateaza diferentiat firmele de dimensiuni reduse de cele mari. Pentru crearea modelului de rating, expertii Coface au incorporat in calculul statistic toate cerintele acordului Basel II.

Pentru inceput, de modelul “rating score” vor beneficia clientii din Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia, fiind planificata includerea altor tari. Coface Central Europe este unul dintre cei mai importanti furnizori in domeniul informatiilor de afaceri. Baza de date a companiei contine informatii despre 7,3 milioane de societati.

Pentru companiile romanesti, acest model se va traduce printr-o apreciere obiectiva a performantelor lor si le va asigura o mai buna recunoastere din partea mediilor de afaceri internationale. Bancile vor putea folosi acest sistem de rating in cadrul procesului de implementare a Acordului de Credit Basel II.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.