Subventie de 25 milioane de noi pentru producatorii de tutun

Guvernul a alocat, pentru plata primei de productie acordata producatorilor agricoli de tutun, suma de 25 de milioane lei noi.

In anul 2006, producatorii agricoli de tutun vor primi aceasta prima, printr-un sistem similar cu cel practicat in Uniunea Europeana, care ia in considerare si varietatea de tutun cultivata de producatori.

Hotararea de Guvern are drept scop stimularea producatorilor in perioada de preaderare pentru realizarea cotei de tutun negociate cu Uniunea Europeana, cresterea calitatii tutunului conform cerintelor utilizatorilor de tutun, asocierea producatorilor agricoli de tutun, precum si realizarea unui pret competitiv al tutunului.

Ajutorul total de care vor putea beneficia producatorii de tutun variaza intre 0,9118 lei noi si 2,4558 lei pentru un kg, in functie de grupa de varietate de tutun cultivata.

Hotararea prevede ca sprijinul direct al statului se acorda producatorilor de tutun care au un contract de cultivare incheiat cu unitatile prim-procesatoare si care fac dovada ca suprafetele plantate sunt inregistrate in registrul agricol (pentru persoanele fizice) si in registrul fermelor (pentru persoanele juridice). Ajutorul se va acorda producatorilor dupa livrarea tutunului.

Sprijinul direct al statului se va acorda intr-un sistem similar celui european, sub forma de prima fixa, prima variabila si de ajutor specific.

Aplicarea sistemului de prime urmareste sa atraga cele 30 de milioane de euro pe care producatorii de tutun le vor primi dupa aderarea Romaniei.

Pentru a primi ajutorul de la bugetul de stat, producatorii de tutun trebuie sa depuna, pana la data de 30 aprilie a anului care urmeaza celui in care s-a recoltat tutunul pentru care se solicita prima, o cerere la Agentia de Plati si Interventii Pentru Agricultura pe raza careia se afla cultura.

Producatorii agricoli care fac parte dintr-un grup de producatori recunoscut pot solicita subventia prin grup. Cand plata primelor se face prin grupul de producatori recunoscut, grupul plateste valoarea primei corespunzatoare fiecarui producator agricol membru in termen de 10 zile lucratoare de la efectuarea tranzactiei bancare. Plata primelor prin grup de producatori este posibila daca grupul de producatori a primit recunoastere pana la data de 30 iunie 2006.

Achitarea in mod necuvenit a primelor din fonduri bugetare, prin inscrierea sau atestarea de date ori situatii nereale pe documentele de decontare, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 la 1.000 lei noi, precum si cu obligarea restituirii contravalorii sumelor incasate nejustificat.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top