Familia lui Hildegard Puwak a dat declaratii false ca sa puna mana pe fonduri europene

Familia fostului ministru PSD al Integrarii, Hildegard Puwak, este acuzata ca a dat declaratii false ca sa obtina fonduri europene.

Cu alte cuvinte, familia fostului demnitar ar fi obtinut si folosit fonduri europene prin metode care pot intra in sfera penalului.

Dupa ce, in urma cu cateva saptamani, Tribunalul Bucuresti a decis ca doua firme ce apartineau familiei fostului demnitar trebuie sa inapoieze Comisiei Europene o subventie de 60.000 de euro, judecatorii bucuresteni explica, in motivarea deciziei, modul in care membrii familiei Puwak ar fi pacalit Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale ca sa puna mana pe bani.

Din decizia magistratilor reiese faptul ca principala „arma” a reprezentantilor celor doua firme a fost inducerea in eroare a celor de la Agentie prin declaratii false sau incomplete, fapt reclamat in instanta si de catre Centrul National de Formare Profesionala „Leonardo Da Vinci”.

Astfel, in dosarul in care parata este firma M&M Consult Invest (societate a sotului fostului ministru) Tribunalul, in urma administrarii probelor, arata ca mai multe persoane care trebuiau sa beneficieze de cursuri de formare profesionala nici nu au efectuat stagiul de pregatire.

„Instanta retine ca in derularea proiectului parata a inregistrat carente ce se reflecta in neindeplinirea intocmai a obligatiilor asumate prin contract (…), ca un numar de doi beneficiari nu au efectuat stagiul de pregatire, aspect recunoscut si de catre parata prin intampinare”, se arata in motivare.

In plus, judecatorii retin faptul ca stagiarii, in mod curios, au intocmit rapoarte individuale si au imputernicit pe altcineva sa le semneze! „Imputernicirea data este inexplicabila avand in vedere faptul ca stagiarul a completat si elaborat raportul individual propriu-zis”, subliniaza magistratii. Acestia constata, printre altele, si ca tabelele financiare prezentate de promotor, adica de firma M&M Consult, nu concorda cu situatia centralizatoare a cheltuielilor conform documentelor anexate.

Inca o inadvertenta sesizata de judecatori se refera la faptul ca desi unii stagiari au declarat ca „au invatat sa lucreze pe calculator, totusi certificatele emise de firma Millenium Consulting GmbH mentioneaza ca acestia au dobandit competente in domeniul software destinat persoanelor cu handicap!”

Fapte similare au fost retinute si in dosarul in care a fost implicata firma MGH Super, apartinand lui Mihai Puwak, fiul fostului ministru. „(…) potrivit vizelor de intrare – iesire ale stagiarilor rezulta ca nu au desfasurat intreaga perioada de stagiu un numar de sapte beneficiari, (…) ca rapoartele individuale au fost prezentate si pentru cei care nu au efectuat stagiul complet”, in timp ce promotorul confirma derularea proiectului in „bune conditii”, se arata in motivarea Tribunalului. Magistratii considera ca firma MGH Super SRL „este in realitate o institutie intermediara”.

In aceasta situatie Tribunalul Bucuresti a stabilit ca cele doua firme ale familiei Puwak nu au respectat obligatiile contractuale si trebuie sa dea inapoi cei 60 de mii de euro, bani obtinuti din fonduri europene cu titlu de subventie.

Totusi, cei din familia fostului ministru mai pot lupta ca sa-si dovedeasca nevinovatia la Curtea de Apel Bucuresti, unde pot contesta decizia instantei de fond. Prin motivarea deciziei judecatorii Tribunalului Bucuresti dau o mana de ajutor procurorilor anticoruptie care au redeschis dosarul, cercetarea fostului ministru PSD al Integrarii fiind in plina desfasurare la DNA.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top