71,2 milioane de euro pentru refacerea infrastructurii afectata de inundatii

Comisia Europeana, Parlamentul European si Consiliul European, dupa parcurgerea procedurilor, au aprobat acordarea sumei de 71,2 milioane de euro Romaniei, asistenta financiara nerambursabila din Fondul de Solidaritate al UE.

In urma adoptarii de catre Comisia Europeana a Deciziilor de finantare (Grant Decision), comisarul pentru politica regionala Danuta Hubner a semnat din partea Comisiei Europene, cele doua Acorduri de Implementare prin care Romania primeste asistenta financiara din Fondul de Solidaritate al UE.

Conform procedurilor, Acordurile de Implementare urmeaza a fi semnate de Ministrul Delegat Cristian David, data de la care acestea intra in efectivitate.

Guvernul Romaniei, prin Ministrul Delegat Cristian David a formulat, in 2005, catre Comisia Europeana doua cereri pentru mobilizarea Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene in vederea refacerii infrastructurii afectate de inundatiile din perioadele mai-iunie si iulie-august 2005.

Fondurile europene vor fi destinate finantarii lucrarilor de urgenta efectuate in 2005, privind apararea impotriva inundatiilor (diguri, baraje, aparari de mal), lucrari prioritare de prevenire si punere in siguranta a infrastructurii de gospodarire a apelor, precum si pentru acoperirea costurilor unor actiuni de interventie, recuperare si reabilitare.

Suma totala va fi repartizata astfel: 61 milioane euro vor fi repartizati Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), 6 milioane de euro – Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), 4,2 milioane de euro – Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA).

Romania are la dispozitie un an de zile de la data intrarii fondurilor in conturi, pentru a utiliza suma alocata, a mai precizat Purtatorul de Cuvant al Guvernului.

Fondurile acordate Romaniei din Fondul de Solidaritate acopera aproximativ 5% din totalul daunelor inregistrate in urma inundatiilor din perioadele mai-iunie si iulie-august 2005.

In scopul implementarii Acordurilor se vor constitui o Unitate de Management a Proiectului la nivelul Autoritatii Coordonatoare ( Cancelaria Primului-Ministru) si cate o Unitate de Implementare a Proiectului la nivelul fiecarei Autoritati de Implementare (MAI, MTCT, MMGA).

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top