Topul subventiilor in agricultura de la UE

De anul viitor, in mediul rural, numai cine nu va dori nu va primi bani de la UE. De la cultivatorii de griu pana la crescatorii de miei, toti agricultorii pot beneficia de fonduri.

Numai in 2007 un miliard de euro vor fi alocati agriculturii si dezvoltarii rurale. Vor fi fonduri pentru toti producatorii agricoli, daca indeplinesc anumite conditii minime. Toate culturile agricole sunt eligibile pentru subventii, dar bani de la UE vor veni si pentru cei care impaduresc terenuri sau muncesc pamantul in zone de munte.

De la cei care cultiva de la grau, porumb, sfecla de zahar, vita-de-vie si pana la cei care planteaza tutun sau hamei, toti vor putea beneficia de fonduri europene. Conditia este ca taranii sa lucreze cel putin un hectar de pamant pentru a putea sa solicite bani de la Uniunea Europeana. In plus, platile directe vor fi acordate numai celor care muncesc suprafete formate din parcele de cel putin 0,3 hectare. Trebuie mentionat ca peste 60% dintre fermierii romani detin sub 5 hectare de teren, dar vestea buna este ca banii nu sunt destinati proprietarilor de pamant, ci celor care il muncesc.

„Nu trebuie sa fie proprietari, este suficient sa administreze terenul pentru a fi eligibili”, a precizat Nicolae Sterghiu, directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura.

Pentru taranii care muncesc pamantul sau cresc animale vor veni de anul viitor de la UE in jur de 440 de milioane de euro care le vor fi acordati drept subventii pe hectar sau pe cap de animal. „Acesti bani vor fi impartiti in functie de suprafata de pamant muncita efectiv. Avand in vedere ca pana acum au fost inregistrate in Registrul Fermelor 9,2 milioane de hectare eligibile, se poate spune ca pentru fiecare hectar se vor acorda in medie 50 de euro”, a spus Nicolae Sterghiu.

Sumele vor fi diferite in functie de fiecare cultura, dar acestea nu au fost inca stabilite de autoritati. Oricum, foarte mare atentie este acordata sectoarelor care beneficiaza de cote. Zaharul este unul dintre produsele de interes, astfel incat sfecla va fi la mare pret, pentru ca Romania sa nu piarda cota obtinuta (109.164 de tone de sfecla de zahar, 329.636 de tone de zahar pentru procesare si 9.981 de tone izoglucoza).

In cadrul negocierilor cu UE, oficialii romani au obtinut si o cantitate maxim garantata de tutun brut de 12.312 tone pentru aplicarea sistemului de prime, cote de productie si ajutor acordat grupurilor de producatori. A fost negociata o suprafata maxim garantata de 1.645 de hectare care poate fi cultivata cu nuci si care va fi eligibila pentru plati directe de la 1 ianuarie 2007.

Foarte importante vor fi fondurile acordate crescatorilor de animale. Astfel, vor beneficia de bani in primul rand fermierii care au vaci de lapte. Sumele ce le vor fi alocate vor trebui stabilite in aceasta toamna in functie de numarul celor care au livrat lapte in anul de referinta (aprilie 2005-martie 2006). Pentru ca banii primiti de la UE sa aiba eficienta este de preferat ca beneficiarul sa detina cel putin cinci vaci. „O activitate optima poate avea fermierul cu peste 20 de vaci, iar pentru cel cu peste 100 este chiar profitabila. Din pacate, doar 130 de ferme din Romania au intre 100 si 500 de vaci”, a spus Valeriu Steriu, presedintele Asociatiei Patronale a Laptelui.

Tara noastra a negociat la incheierea capitolului „Agricultura” o cota de 3.057.000 de litri. Din 2007 vor fi acordate prime de abatorizare sau export pentru bovine, o prima speciala pentru vacile care alapteaza, una pentru bovine masculi pentru ingrasare, dar o prima va ajunge si la producatorii de miei.

Taranii de la munte vor primi de anul viitor de cinci ori mai multi bani europeni decat cei de la ses. Pentru fiecare hectar cultivat se pot acorda pana la 250 de euro.

Cea mai mare parte a fondurilor europene care vor fi acordate Romaniei dupa aderare se vor indrepta catre dezvoltarea rurala. „Anul viitor vor fi alocate 698 de milioane de euro care vor finanta proiecte de dezvoltare rurala. Pentru crearea, modernizarea fermelor, procesarea produselor agricole si dezvoltarea infrastructurii vor fi alocate 50% din fonduri. Cu acesti bani se vor realiza 2.300 de proiecte de infrastructura rurala, 16.000 de ferme agricole si vor fi sprijinite 750 de grupuri de producatori. Peste 85.000 de ferme de subzistenta vor primi cate 1.500 de euro pe an, timp de trei ani, cu conditia ca o parte din productia lor sa fie destinata pietei”, a precizat ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur.

Un sfert din bani vor merge catre protejarea mediului, fiind finantate proiectele legate de agricultura ecologica si sprijinirea fermelor din zonele montane. Astfel, daca cei care muncesc pamantul intr-o zona de campie sau de deal pot primi o subventie in valoare de aproximativ 50 de euro pentru fiecare hectar, cei de la munte vor beneficia de un sprijin mult mai consistent.

Ministrul Agriculturii a anuntat ca platile compensatorii acordate de la UE dupa 2007 satenilor din zonele montane vor fi cuprinse intre 100 si 250 de euro la hectar, in functie de altitudinea la care se dezvolta ferma. „UE acorda fonduri pentru ca satul de munte sa nu se depopuleze si sa compenseze handicapul natural al acestor zone: sezon scurt de vegetatie, fertilitate scazuta a solului si acces dificil”, a aratat Gheorghe Flutur. Potentialii beneficiari ai acestor plati compensatorii sunt 370.000 de agricultori care ar putea lucra 800.000 de hectare anual.

Alte fonduri vor merge catre crearea de IMM-uri la sate (circa 30.000 in sapte ani), promovarea mestesugurilor si a agroturismului (estimativ vor fi 17.000 de beneficiari cu o medie de 60.000 de euro/proiect).

Avantajati de integrarea in UE vor fi si cei care de anul viitor se vor decide sa impadureasca pamanturile. In cadrul platilor acordate de UE in 2007 se inscrie si prima de impadurire a unui teren agricol, care se va ridica la 5.000 de euro pe hectar, aproximativ 36.000 de hectare putand fi impadurite.

Pentru cultivarea unui hectar de teren agricol obisnuit, din 2007 UE va acorda 45-50 de euro la hectar, iar statul roman 20-30 de euro la hectar. Pentru primirea acestui ajutor de aproximativ 65-80 de euro la hectar conditia impusa este ca un hectar de teren sa nu fie divizat in mai mult de trei parcele.

Chiar si cei care acum se muta la tara pentru a conduce o ferma vor putea beneficia de fonduri de la UE. Astfel, tinerii care locuiesc la oras, au pana in 40 de ani, pregatire in domeniul agricol si sunt in stare sa conduca o ferma vor putea, dupa integrare, sa primeasca bani de la UE. „La stabilirea fondurilor ce vor fi acordate se va tine cont, pe langa unele elemente de macroeconomie cum ar fi venitul mediu in Romania sau pretul terenului, si de amanunte legate de unitatea preluata (marime, numar de animale). Daca intr-o tara din Vest un tanar poate primi pana la 40.000 de euro, e putin probabil ca un roman sa poata beneficia de o asemenea suma. Probabil se va ajunge la maximum 18.000-20.000 de euro”, a spus Cornelia Harabagiu, director general in Ministerul Agriculturii.

Sursa: Cotidianul online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top