Sapard – cel putin 20.000 de locuri de munca nou create

Prin investitiile realizate cu fonduri nerambursabile SAPARD au fost create peste 20.000 de noi locuri de munca pentru populatia din mediul rural, dintre care 8.000 de locuri de munca sunt ocupate de catre femei.

Succesul Programului SAPARD se poate justifica astfel si prin impactul social asupra spatiului rural, prin stabilizarea populatiei la sate si prin asigurarea unor conditii de munca si salarizare bune.

Dezvoltarea sociala a satelor a fost asigurata si prin investitiile SAPARD facute pentru modernizarea infrastructurii rurale. Programul SAPARD finanteaza in acest moment 718 proiecte in valoare de peste 580 de milioane de euro. Aceste proiecte au ca scop modernizarea de drumuri comunale (majoritatea), alimentari cu apa potabila si retele de canalizare.

Investitiile in industria agroalimentara (Masura 1.1) au fost cele care au creat si pastrat cel mai mare numar de locuri de munca, respectiv 12.000. Cele mai putine locuri de munca le-a asigurat Masura 3.4 (diversificare economica) cu 900 locuri de munca create sau pastrate.

Toate aceste cifre, care provin din raportul de evaluare intermediara, actualizat la nivelul lunii martie 2006, vor suferi modificari esentiale pozitive in momentul in care toate proiectele pe care Programul SAPARD le finanteaza se vor finaliza.

Nicolae Lazar se poate considera unul din angajatorii importanti din comuna Danes, judetul Mures.

In 2005 a obtinut o finantare SAPARD de 200.000 de euro pentru un proiect mai putin obisnuit in Romania, dar care se adreseaza unui public stabil si peste medie: „Centru de excelenta in agroturism si turism ecvestru european”.

Aceasta investitie urmareste realizarea a trei obiective principale: cladirea pentru adapostirea hranirea si ingrijirea medicala a cailor, spatii de cazare pentru turisti si un spatiu acoperit pentru manej.

Turistii pot beneficia de urmatoarele servicii: lectii de echitatie, execursii calare de o zi pentru grupuri de maximum 5 persoane cu insotitor, plimbari cu sania sau trasura, precum si servicii de cazare si de servire a mesei la nivelul de confort de 3 margarete.

Un proiect foarte ambitios care, insa, presupune si un personal de deservire calificat.

Conform datelor din cererea de finantare, dl. Lazar va angaja pana la finele acestui an 18 persoane, primul angajat, chiar in anul in care s-a obtinut finantarea, fiind bucatarul. In acest moment, centrul agroturistic este deservit de trei receptioneri, doua cameriste, o spalatoreasa, un fochist, doi intructori pentru echitatie si drumetii calare, trei ingrijitori pentru cai si adaposturi si un gradinar. In total sunt 14 persoane, urmand ca anul viitor sa mai fie angajate inca patru.

„Personalul nostru provine din mediul rural, mai exact comuna Danes si am tinut ca astfel sa contribui si la ocuparea fortei de munca. Nu e usor sa platesti atatia oameni, mai ales ca salariile variaza intre minimul pe economie si 1.000 de lei” a decalarat Nicolea Lazar, patronul complexului.

Receptionerii, cameristele, spalatoreasa, fochistul si gradinarul au salarii incepand de la cel minim pe economie, pana la 700 lei, in functie de complexitatea muncii depuse.

Ingrijitorii animalelor beneficiaza de un salariu minim pe economie, asigurandu-li-se cazarea si masa in fiecare zi.

Remuneratia celor doi instructori variaza, incepand de la 7 – 800 de lei si ajungand pana la 1.000 de lei.

Maria Dop este angajata pe un post de camerista in cadrul centrului agroturistic. Cu un salariu de 600 lei, la varsta de 36 de ani, ea beneficiaza de primul loc de munca de pana acum, stabilit prin contract pe o perioada nedeterminata asigurandu-si un venit lunar stabil, care poate creste in functie de incasarile realizate.

Un alt avantaj major al acestui loc de munca, este, pentru Maria Dop, faptul ca se afla situat in apropierea locuintei.

Anul 2006 este ultimul an in care s-au mai primit cereri de finantare pentru Programul SAPARD, urmand ca pana in 2008 sa fie efectuate toate platile aferente contractelor. in momentul cand ultima plata va fi efectuata se vor putea vizualiza toate beneficiile aduse de acest Program in mediul rural.

Sursa: , Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top