VMB Partners consultantul ales de Primaria Iasi

Primaria a decis consultantul care va trasa liniile celui mai mare imprumut al municipalitatii, estimat la 86 de milioane Euro.

Comisia de licitatie a avut de ales intre patru firme si intr-un deplin consens membrii au hotarat ca VMB Partners SA Bucuresti sa fie consultantul castigator. Firmele nemultumite de rezultatul licitatiei pot depune contestatie in urmatoarele doua zile.

“Doua societati au fost descalificate, in urma analizarii documentelor, s-a observat ca din oferta firmei Larive Romania lipseau documente obligatorii cateva recomandari, un contract similar si o propunere de contract in plus, firma Larive nu avea o cifra medie de afaceri pe ultimii trei ani de 500.000 euro, cat s-a solicitat prin caietul de sarcini”, a declarat Cosmin Coman, directorul de comunicare al Primariei.

Acesta a mai spus ca a doua firma descalificata a fost Romair Consulting. Din oferta acesteia lipseau 5 documente obligatorii. “Un procent de 60% din punctaj a reprezentat pretul oferit. Aici s-a acordat punctaj maxim firmei cu pretul cel mai mic si apoi, folosind regula de trei simple, am stabilit punctajul celeilalte firme. Fiecare dintre cei 7 membri ai comisiei a facut propria evaluare la ofertele tehnice. Apoi s-a facut media si VMB a iesit castigatoare cu 97 de puncte, fata de 32,19 cat a obtinut Deloitte Consulting. Rezultatele au fost aprobate in unanimitate de comisie”, a precizat Coman, presedintele comisiei de evaluare.

Pana la sfarsitul lunii septembrie, firma trebuie sa definitiveze o documentatie prin care sa propuna trei solutii pentru accesarea fondurilor de 86 de milioane. Firma va studia piata bancara si va analiza gradul de indatorare a primariei pentru a putea creiona variantele pentru actiunile urmatoare. Pentru acestea, consultantul va primi 320 de milioane de lei, indiferent cat de bune sunt solutiile.

Consiliul Local va avea insa ultimul cuvant, urmand fie sa aleaga una dintre solutiile propuse de firma, fie sa le refuze pe toate. Daca o varianta de imprumut bancar sau obligatiuni municipale va convinge legislativul local, proiectul obtinerii de fonduri va intra in etapa a doua. VMB Partners SA va cauta institutii bancare pentru obtinerea fondurilor sau va pregati emisiunea de obligatiuni municipale.

In paralel, specialistii primariei vor analiza piata si vor obtine oferte de la diferite banci. Consultantul trebuie in schimb sa obtina prin negocieri conditii mai bune decat ale primariei, de aici venind si castigul firmei.

Primaria a hotarat ca pentru etapa a doua, firma sa poata beneficia de un procent din suma economisita (diferenta dintre oferta firmei si cea obtinuta de primarie de la banci). VMB a cerut in acest sens un procent de 25 la suta, banii firmei putand fi obtinuti atunci cand primaria ridica rate pentru fiecare proiect.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.