Agro-steguletele raman rosii

Fermierii romani se indeparteaza pe zi ce trece de banii de la UE. Sansele ca subventiile europene sa ajunga in tara sunt din ce in ce mai mici din cauza incapacitatii autoritatilor de a face functionala Agentia de Plati.

Romania a primit doua stegulete rosii la ultimul Raport de tara, pentru ca nu este in stare sa puna la punct sistemul care sa permita o buna gestionare a fondurilor.

In ciuda tuturor eforturilor, situatia a ramas neschimbata. Autoritatile nu au reusit sa realizeze Sistemul Integrat de Administrare si Control si nici sa faca functionala Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA).

Peste doua saptamani, expertii Comisiei Europene vor veni la Bucuresti pentru a vedea in ce masura au evoluat lucrurile. In functie de constatarile facute, vor face recomandari pentru ultimul Raport dinaintea aderarii. “Pana la venirea celor de la Comisie vom digitiza 70% din suprafata”, spune directorul general al APIA, Nicolae Sterghiu. Aceasta inseamna ca nici Registrul Fermelor nu va fi finalizat, desi termenul-limita a trecut de mult. Fara Registru, nu se stie cati bani le revin taranilor romani dupa aderare si, deci, Agentia de Plati nu prea are obiect de activitate.

In plus, APIA nu functioneaza bine, in primul rand pentru ca nu s-au finalizat nici macar angajarile. “Urmatorul concurs va fi organizat in luna septembrie, cand vor mai fi angajate aproximativ 600 de persoane”, a precizat Sorin Chelmu, secretar general al Ministerului Agriculturii. Adica, la momentul ultimelor verificari ale expertilor europeni, Agentia nu va avea nici macar personal complet. “Mai avem de facut angajari si pentru ca sunt persoane ce au plecat in momentul in care au constatat ca nu li se acorda cei 75% in plus la salariu, asa cum s-a spus initial. Este cazul indeosebi al celor de la IT”, a spus Sterghiu. Agentia ar trebui acreditata pana la sfarsitul acestui an, dar in ritmul actual este greu de crezut ca se va reusi.

Ca dovada ca Agentia nu poate gestiona fonduri este situatia derularii subventiilor de anul acesta. Ministrul Gheorghe Flutur a aratat de nenumarate ori ca a desemnat APIA sa gestioneze sprijinul de la stat “pentru a se invata cu situatia”.

Functionarii Agentiei nu s-au descurcat prea bine, si la jumatatea anului Ministerul Agriculturii avea intarzieri in derularea fondurilor. Drept urmare, ministrul Flutur a trimis Corpul de Control la APIA pentru a vedea ce se intampla.

Pentru ca a constatat ca nu se dadea drumul la fonduri si solicitarile de subventii din aprilie nu erau rezolvate nici in iunie, inspectorii au recomandat sanctionarea vinovatilor. Toata conducerea de la centru a Agentiei, dar si sapte directori din tara au primit un avertisment din partea ministrului. “Au ramas niste bani necheltuiti si pentru ca era o situatie la jumatatea anului am fost atentionati sa utilizam mai bine fondurile incat cei de la Ministerul Finantelor sa nu ne reproseze acest lucru”, a spus Sterghiu.

Din pacate, chiar premierul s-a sesizat cu privire la acest lucru. Surse guvernamentale spun ca Tariceanu a amenintat mai multe ministere ca nu le mai da bani la rectificare daca nu sunt in stare sa foloseasca fondurile.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.