Barometru Rural: Programele de finantare sunt mai putin cunoscute la tara

Cheltuielile mari si preturile mici obtinute pentru produsele agricole sunt principale probleme pe care considera ca le au circa 20 la suta dintre cei care traiesc in mediul rural, releva primul Barometru Rural al Agentiei pentru Strategii Guvernamentale, realizat impreuna cu Gallup Organization.

Potrivit barometrului, oamenii de la sate prefera sa isi pastreze pamantul, fie pentru a-l lasa mostenire, fie pentru ca este principala sursa de trai. Sondajul a fost realizat in luna august, pe un esantion de 1500 de persoane si are o marja de eroare de plus – minus 2,6%.

Potrivit barometrului, pentru mai bine de jumatate din cei care au vandut produse agricole obtinute din culturile proprii, cheltuielile au fost mai mari decat profitul. Valoarea medie a castigului nu a depasit 2 milioane de lei vechi pe luna. Potrivit studiului, numai 13% dintre gospodarii vand produsele agricole obtinute, restul le consuma in gospodarie.

Pentru oamenii de la sate, pamantul reprezinta mai mult decat o resursa economica. 41% dintre cei care afirma ca nu doresc sa-si vanda terenul spun ca doresc sa lase pamantul copiilor sau rudelor, iar un sfert afirma ca terenul pe care-l detin este principala sursa de trai.

Atitudinea fata de instrainarea pamantului este foarte strans legata de varsta intervievatilor. Astfel, pentru tinerii de pana la 35 ani, terenul pe care-l detin constituie sursa principala de venit si, in acelasi timp, considera ca pretul actual de vanzare este prea mic.

Odata cu cresterea varstei se acorda si mai mare importanta pamantului ca mostenire a familiei. Barometrul mai releva ca desi exista o deschidere din partea agricultorilor catre obtinerea de credite pentru investitii in agricultura, nivelul de informare cu privire la programele de finantare este unul foarte scazut.

Numai 57% dintre intervievati au auzit despre programul Fermierul, iar dintre acestia doar 8 la suta afirma ca il cunosc foarte bine. In ceea ce priveste programul Renta viagera agricola , 34% au auzit despre el, insa dintre acestia, doar 5% afirma ca au cunostinte suficiente.

Sursa: Realitatea online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.