Banii de la ANIMMC pentru dezvoltarea firmelor, inapoi la buget?

Banii nerambursabili alocati intreprinderilor mici si mijlocii prin programul guvernamental pentru sprijinirea investitiilor in masini, utilaje si spatii de productie risca sa fie returnati bugetului de stat, au avertizat patronii reuniti in Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.

Pentru a obtine cate 50.000 de euro, intreprinzatorii inarmati cu proiecte de modernizare si retehnologizare aproape ca s-au calcat in picioare pe 31 iulie 2006, la coada uriasa formata in fata sediului Agentiei Nationale pentru IMM-uri si Cooperatie.

In vara, unii patroni au dormit prin Parcul Tineretului pentru a prinde locuri mai in fata la deschiderea ghiseelor Agentiei, altii s-au trecut pe lungi liste de asteptare. In final, au fost selectate 800 de proiecte castigatoare, pe principiul “primul venit, primul servit”, care pot primi cate 50.000 de euro nerambursabili maximum (reprezentand 60% din valoarea investitiei).

Alta parte din costul proiectului trebuie acoperita din credit bancar (25%), iar o alta – din sursele proprii ale beneficiarului (15%).

“Bugetul total al programului se ridica la 44,305 milioane de lei noi, iar o mare parte din acesti bani se poate intoarce la stat, deoarece institutia financiara prin intermediul careia se deruleaza programul, Banca Carpatica, solicita oamenilor de afaceri sa garanteze, printre altele, si cu averea proprie”, a avertizat Neculai Vitelaru, vicepresedinte al CNIPMMR.

Intreprinzatorii din CNIPMMR au anuntat ca vor sesiza aceste neajunsuri Agentiei pentru IMM-uri, intrucat normele bancii in cauza ar veni in contradictie cu acquis-ul UE.

Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, a declarat ca bancile care ofera astfel de credite intreprinzatorilor (cu o componenta bugetara) ar trebui sa mearga pe bunele practici internationale in domeniu, care stipuleaza delimitarea garantiilor personale de celelalte garantii, deoarece, in sens contrar, “nu vom merge catre UE, ci ne intoarcem spre Siberia”.

Banca Comerciala Carpatica, prin purtatorul de cuvant Delia Sofonea, a ripostat sustinand ca toate prevederile contractuale – care contin garantii minime obligatorii pentru fiecare client al programului – respecta legislatia in vigoare si conditiile de intermediere financiara convenite cu Agentia pentru IMM-uri.

“Avand in vedere ca nemultumirile dlui Neculai Vitelaru sunt cauzate de necesitatea garantarii creditului si ajutorului financiar nerambursabil si cu bilet la ordin in alb, emis de imprumutant in favoarea bancii, va comunicam ca aceasta garantie este utilizata frecvent de catre bancile comerciale din Romania”, a spus Sofonea.

Potrivit contractului de credit bancar si ajutor financiar nerambursabil, care trebuie semnat de fiecare intreprinzator inclus in programul Agentiei pentru IMM-uri, pentru a-si primi banii “beneficiarul se obliga sa garanteze creditul bancar, AFN, dobanzile, dobanzile majorate, comisioanele bancare si penalitatile aferente AFN rezultate din prezentul contract, precum si cheltuielile de orice fel legate de recuperarea creditului bancar, AFN, a dobanzilor, a dobanzilor majorate, a comisioanelor, a penalitatilor aferente AFN, precum si a cheltuielilor de judecata, inclusiv cele de executare silita (…)”

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.