Bani europeni pentru vecini

Dupa intrarea Romaniei in UE, la 1 ianuarie 2007, tara noastra va beneficia de mai multe fonduri alocate de Uniunea Europeana pentru programele de cooperare transfrontaliera.

In cadrul Politicii Europene de Vecinatate, Romania va putea administra fonduri pentru proiecte de cooperare in estul Europei si va putea alege tipul acestora din urma, in functie de interesele sale strategice.

Trei programe noi sint cele la care vom avea astfel acces:

-trilaterala Romania-Moldova-Ucraina (prin unificarea celor doua programe existente Romania-Republica Moldova si Romania-Ucraina);

-un patrulater Romania-Ucraina-Ungaria-Slovacia;

-un program pentru regiunea Marii Negre, care cuprinde 10 tari si care va fi realizat la insistentele Romaniei.

Programul Romania-Moldova-Ucraina va avea un buget total de 126 milioane de euro, Romania-Ucraina-Ungaria-Slovacia va primi peste 68 de milioane de euro, iar programul Marii Negre, peste 4 milioane de euro.

Romania va deveni autoritate de management pentru trilaterala si pentru programul Marii Negre. Responsabilitatea derularii proiectelor revine MAE, MIE, Ministerului Economiei si Ministerului Finantelor, iar evaluarea se va face de catre Comisia Europeana si statele membre ale UE, care vor verifica exact ce se intimpla cu acesti bani, infiintind doua noi comitete speciale pe aceste probleme.

In prezent se negociaza documentele de programare, adica se traseaza liniile mari, generale, in care vor fi dezvoltate proiectele, precum si obiectivele urmarite pentru perioada 2007-2013 si sint inca in studiu regulile de implementare.

Proiectele de cooperare transfrontaliera pot acoperi diverse domenii de la dezvoltarea economico-sociala, dezvoltarea infrastructurii, cooperarea in domeniul protectiei mediului, actiuni „people to people”, pana la justitie si afaceri interne. Dupa ce au fost stabilite obiectivele, urmeaza anuntarea unei cereri de oferte, la care se pot prezenta cu planuri sau idei atit firme, cit si ONG-uri, camere de comert, autoritati locale, sindicate, universitati.

Evaluarea o face Comisia Europeana, dar si statele membre pot sa-si exprime parerea. Pentru ca va fi destul de dificila colaborarea in trei – Romania-Moldova-Ucraina – tara noastra a facut demersuri la CE, inclusiv la comisarul pentru relatii externe, Benita Ferrero-Waldner, pentru a se accepta stabilirea unor prioritati bilaterale.

Importanta acestor proiecte rezida, printre altele, in aceea ca Romania poate investi bani europeni pentru a promova agenda sa politica in relatiile cu vecinii. In afara Uniunii Europene, Statele Unite finanteaza de mult timp diferite programe in estul Europei si in spatiul ex-sovietic pentru a promova democratizarea zonei.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top