Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile a prezentat la Forumul Leaders in Antreprenoriat Social, un studiu potrivit caruia doar 17% dintre organizatiile neguvernamentale (ONG) din Romania se finanteaza din venituri provenite din activitati economice, conform NewsIn. Restul se finanteaza din activitati fara scop lucrativ (sponsorizari sau donatii) sau din activitati cu destinatie speciala.
Scopul forumului in antreprenoriat social este de a informa partile implicate de avantajele pe care le ofera acest tip de activitate pentru finantare. Antreprenorialul social aplica principiile de business pentru rezolvarea unor probleme sociale, creand o structura de dezvoltare si nu o dependenta imediata.
Organizatiile care pot deveni intreprinderi sociale sunt cooperativele, casele de ajutor social pentru salariati, asociatiile de pensionari sau ONG-urile.
Domeniile de activitate in care ONG-urile pot deveni intreprinderi sociale sunt serviciile sociale si medicale, educatia si formarea profesionala. Sursele de finantare pot proveni din fonduri nerambursabile de la donatori privati sau din resurse bugetare.
Intreprinderile sociale creeaza locuri de munca, in general, pentru persoane cu venituri mici sau aflate in dificultate si genereaza cea mai mare parte a veniturilor lor din prodecerea si vanzarea de bunuri si servicii, de obicei la preturi pe care persoanele beneficiare si le pot permite.
Din punct de vedere fiscal, ONG-urile cu activitate economica sunt scutite de plata impozitului pe profit pentru veniturile de pana la 15.000 de euro. Pentru veniturile care depasesc aceasta suma sunt platite impozite de 16%.