Elvetia ezita sa ajute noile state membre UE

Elvetienii ezita sa ofere un miliard de franci elvetieni celor zece noi state membre ale UE, arata cel mai recent sondaj, in care 49% s-au declarat pentru si 37% impotriva, decizia in privinta proiectului urmand sa fie luata prin referendumul de duminica.

Raspunzand apelului Comisiei Europene, Elvetia a promis sa acorde o suta de milioane de franci elvetieni anual, timp de zece ani, noilor membre. Aproape jumatate din aceste fonduri vor reveni Poloniei, urmata, ca sume alocate, de Ungaria si de Republica Ceha.

Dreapta populista a obtinut organizarea unui referendum impotriva acestui proiect, iar sondajele indica un electorat fragmentat: potrivit unei anchete publicate la jumatatea lunii noiembrie, 49% sunt pentru, 37% impotriva, in timp ce 14% erau inca indecisi in privinta alocarii fondurilor.

Atat partidele de stanga, cat si cele de dreapta au pledat in favoarea acestui proiect, cu exceptia Uniunii Democratice de Centru (UDC), miscare nationalista si antieuropeana, devenita, in 2003, cel mai mare partid elvetian.

Respingerea proiectului ar putea fi interpretata ca un nou succes pentru UDC, care a iesit deja invingator, in septembrie, in urma ultimului referendum, care a aprobat o lege mai stricta a dreptului de azil.

Sursa: News In

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.