3,5 miliarde de euro din FSE pentru dezvoltarea resurselor umane

Pana in 2013, aproximativ 3,5 miliarde de euro din Fondul Social European (FSE) vor fi puse la dispozitia Romaniei, pentru dezvoltarea resurselor umane. La suma acordata de UE se adauga o contributie nationala de 635 milioane de euro.

Contractarea acestor bani ar putea incepe peste doua luni, potrivit ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei, Gheorghe Barbu.

Din totalul de 4,1 milioane de euro, 40% va fi destinat promovarii procesului de invatare pe intreg parcursul vietii si pentru adaptarea fortei de munca la cerintele pietei. Pentru promovarea masurilor active de ocupare pentru populatia inactiva, alocarea financiara va fi 33%.

Ministrul muncii a spus ca Fondul Social European “este crucial in dezvoltarea economica a Romaniei”, iar grupurile-tinta sunt persoanele din mediul rural care traiesc din agricultura de subzistenta, tinerii someri si somerii de lunga durata. Totodata, vor fi vizate si grupurile sociale vulnerabile, precum persoanele cu dizabilitati, cele marginalizate social si populatia rroma.

“Inca sunt multe probleme care mentin Romania mult sub nivelul de bunastare din alte state membre ale UE. Competitivitatea se situeaza la un nivel scazut pentru a face fata provocarilor pe piata globala. Atunci cand vorbim despre probleme, fac referire la un sistem educational a carui calitate a progresat insuficient pana acum si care are inca o capacitate scazuta de a raspunde nevoilor de pe piata muncii”, a recunoscut Barbu.

El a estimat ca rata de absorbtie a fondurilor in primul an va fi de 50% pentru ca deja exista proiecte. “Suntem pregatiti cu 1.000 de proiecte care sunt eligibile, dar care au ramas nefinantate. Odata cu accesarea Fondului Social European, Romania va avea destui bani. Problema va fi ca si proiectele sa fie bine facute si elibigile”, atrage atentia Gheorghe Barbu.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.