Tarile in curs de dezvoltare – motorul economiei mondiale

Raportului anual al Bancii Mondiale privind perspectivele de dezvoltare in 2007 vede tarile in curs de dezvoltare, cu o crestere economica estimata la 7% in 2006 si prognozata sa depaseasca 6% in urmatorii doi, drept un motor important al economiei mondiale.

Raportul subliniaza avantajele globalizarii economice, dar atrage atentia asupra a doua pericole: cresterea inechitatii sociale si poluarea crescanda.

In urmatorii doi ani, rata cresterii economice in aceste zone va fi de peste 6%, in timp ce cresterea inregistrata in tarile dezvoltate este prognozata la 2,6%.

Cresterea sustinuta din tarile in curs de dezvoltare va duce si la scaderea numarului de oameni care traiesc la limira saraciei.

Tot tarile in curs de dezoltare incep sa joace un rol important in comertul cu bunuri si servicii. Conform raportului, in 2030 aceste tari vor furniza 65% din bunurile importate de tarile dezvoltate. In acest moment, totalul este de 40%.

Integrarea continua a pietelor va duce la cresterea tot mai accentuata a competitiei pe piata globala a muncii.

Un numar tot mai mare de cetateni ai tarilor in curs de dezvoltare vor beneficia net de pe urma globalizarii.

Amenintarile la adresa mediului raman un motiv serios de ingrijorare, avertizeaza raportul Bancii Mondiale. Cel mai mare risc este acela al incalzirii globale, emisiile de gaze urmand sa creasca pana in 2030 cu aproximativ 50% fata de 2006.
Banca Mondiala sugereaza adoptarea unor politici “curate” de crestere economica pentru a limita cresterea emisiilor la un nivel acceptabil.

Sursa: Hot News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.