Romania risca sa piarda din fondurile europene pentru agricultura

Fostul ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat ca tara noastra ar putea pierde o parte semnificativa din fondurile europene alocate agriculturii, daca Guvernul nu va accelera negocierile cu oficialii de la Bruxelles asupra termenelor din planul national de dezvoltare rurala.

Flutur a precizat ca procedurile trebuie cu atat mai mult urgentate cu cat institutiile statului trebuie sa si explice cetatenilor metodologia de cheltuire a fondurilor structurale.

“Trebuie sa se miste mai repede pentru ca atat fermierii, cat si comunitatile locale trebuie sa stie ce proiecte vor putea face, care sunt normele, cum este caietul de sarcini si masurile care trebuie cunoscute in perioada urmatoare. Deci trebuie sa se grabeasca la Bruxelles negocierile. Cand eu am plecat, noi am depus planul national strategic. Dupa ce deveneai tara membra, primeai aprobarea oficiala a modului cum cheltui aceste fonduri. Si sunt ingrijorat pentru ca in rural este foarte greu de demarat acest proces. Noi am lasat un portofoliu de proiecte de circa 3 miliarde de euro. Ideal ar fi ca o parte din acele proiecte sa se potriveasca noilor masuri ca sa nu se mai piarda timpul cu proiectarea. 560 de milioane de euro sunt foarte greu de absorbit pe ultima suta de metri”, a declarat fostul ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur.

Acesta s-a intalnit, sambata, la Galati, cu grupul de initiativa PLD, dupa alte zece intrevederi cu organizatiile similare din tara. Inainte de Galati, Flutur a vizitat judetele Suceava, Bacau, Vaslui, urmand ca duminica sa aiba o intalnire cu liberal-democratii constanteni.

Sursa: Bloombiz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.