Ministerul Agriculturii isi bate joc de agricultori

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) se joaca cu termenele limita pentru depunerea cererilor pentru subventiile la motorina. Institutia a anuntat abia ieri nu se mai primesc cereri pentru bonuri valorice din data de 31 octombrie. Initial termenul limita pentru solicitarea ajutoarelor era stabilit pentru data de 15 noiembrie.

“Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ne transmite ca nu se mai justifica primirea cererilor pentru eliberarea de bonuri valorice conform Ordinului Ministerului nr. 850/2006 deoarece perioada optima de a infiinta culturi de rapita, orz, orzoaica, griu este depasita, iar personalul de la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura trebuie redistribuit la actiunea de control in teren”, a declarat Neculai Olariu, purtator de cuvint al Directiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala.

In replica, marii fermieri spun ca ministerul isi arata astfel incompetenta. “Prima data s-a stabilit un termen de 30 octombrie. Apoi, printr-o initiativa a celor care vor sa-si faca mai degraba campanie electorala, s-a revenit si s-a stabilit o data limita de 15 noiembrie. Acum suntem anuntati ca tebuie sa depunem cererile pana pe 31 octombrie. Atat ii duce capul, atat fac”, a declarat Dumitru Topala, presedinte al Ligii Agricultorilor.

Chiar si agricultorii care au acces la informatie recunosc ca au ajuns ieri pe ultima suta de metrii sa depuna cererile pentru bonuri valorice. “Este o anomalie. Sotia mea se afla acum la DADR sa depuna cerere pentru 50 de hectare, inafara de cele 300 pentru care am realizat deja dosarul. Cred ca multi mici fermieri vor ramane pe dinafara”, a sustinut Viorel Stan, fermier din zona Victoria.

Autoritatile recunosc ca aceasta hotarare nu a dat sanse egale tuturor fermierilor din judet. “Pana in prezent am primit 4.752 de cereri pentru 50.176 de hectare, mult mai mult decat anul trecut. Astazi am primit doar 15 cereri si nu cred ca ar mai fi venit multi. Este insa posibil ca unii fermieri sa nu fi reusit inca sa depuna cereri”, a precizat Paul Eduard Kmen, director al APIA.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.