Mancare controlata ca la NASA

Toate firmele din alimentatie vor fi supuse unor standarde draconice.

Investitii considerabile – zeci de mii de euro, pentru un banal restaurant de cartier, o brutarie de la tara sau o patiserie de la Metrou – sau uriase – sute de mii sau milioane de euro pentru unitatile industriale de procesare a carnii sau laptelui – se vor contabiliza in dreptul industriasilor din domeniul alimentar.

Conform legislatiei, toate unitatile din domeniul alimentar trebuie sa implementeze, pana la 1 octombrie 2006, un sistem de management in domeniul sigurantei alimentare – „Analiza Riscurilor si Punctelor Critice de Control” (HACCP). Acesta isi are originile la agentia spatiala americana – NASA, si isi propune sa identifice riscuri precum: pericolul de contaminare a alimentelor pe parcursul fluxului tehnologic, practici neconforme cu standardele de igiena etc. Unitatile care nu vor implementa sistemul vor fi inchise fara drept de apel.

Povara este uriasa mai ales pentru micii intreprinzatori, care trebuie sa plateasca mii de euro numai pentru consultanta in domeniu, la care se adauga investitii si mai mari pentru implementarea proiectelor.

Astfel, in Italia, de exemplu, la inceputul implementarii sistemului HACCP, 35% dintre micii intreprinzatori au dat faliment, potrivit statisticilor Federatiei Italiene a Comerciantilor din Domeniul Alimentar (FIDA). Acelasi lucru s-ar putea intampla in Romania cu micii intreprinzatori care nu-si vor permite financiar sa implementeze aceste norme.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top