Proiecte pentru care s-au obtinut finantari UE:
– in Cipru, pentru revitalizarea zonelor istorice, inclusiv prin repunerea in functiune a unor fabrici inchise;
– in Germania si Elvetia, pentru infiintarea de cooperative unde fermierii sa poata lasa oile sa pasca in liniste pe pajisti;
– in Atena, pentru o noua retea de tramvaie;
– in Suedia, pentru promovarea muzicii rock;
– in Barcelona, pentru transformarea unor garnizoane militare in sali de curs pentru studenti;
– in Olanda, pentru un proiect turistic, „Tara vazuta de pe bicicleta”.
Autoritatile romane s-ar putea inspira din ideile care au adus mai vechilor membri ai Uniunii Europene (UE) finantari uriase in turism, afaceri, invatamant, arta sau muzica.
Cipriotii au dorit sa revitalizeze Omeriye – o zona din Nicosia unde se afla cele mai multe monumente istorice si cladiri traditionale. Proiectul a inclus si repunerea in functiune a fabricilor din zona, care fusesera inchise si abandonate. Contributia din fonduri europene a fost de 1,16 milioane euro, rezultatul fiind relansarea turismului in zona si implicit dezvoltarea economica a orasului Nicosia.
Germanii si elvetienii de la granita dintre cele doua tari au infiintat, cu 335.000 de euro de la UE, Saxon Switzerland Coop. Este vorba despre o cooperativa agricola, unde fermierii din cele doua tari s-au asociat si au primit fondurile necesare pentru dezvoltarea unor ferme ecologice de crestere a oilor in zona respectiva. In proiectul derulat de nemti si elvetieni au fost cooptati si fermierii cehi, dezvoltandu-se astfel de ferme ecologice si in zona ceha.
Germania si Austria au dorit sa aiba cat mai multe femei in afaceri, in regiunile Salzburg-Bavaria, iar proiectul finantat de UE cu 200.000 de euro a avut drept scop promovarea egalitatii in sanse, sprijin pentru initiative de afaceri si crearea de noi locuri de munca.
Autoritatile locale din Atena au initiat un proiect in valoare de 350 milioane de euro, din care jumatate au fost alocati de catre Uniunea Europeana. Banii au fost destinati unei noi retele de tramvaie care acopera zonele cele mai vizitate de turisti.
In Suedia, muzica rock a creat locuri de munca, dar a si obtinut 300.000 de euro de la Uniunea Europeana. Proiectul „Puzzle”, initiat de un grup de 5 tineri iubitori de muzica rock, care organizau un festival anual, viza infiintarea de firme in domeniul muzicii si IT-ului, care sa furnizeze servicii de pregatire in cele doua domenii.
In Barcelona, doua cladiri care vreme de mai bine de 100 de ani au apartinut unei garnizoane militare au fost transformate cu bani europeni in sali de curs, astfel incat 3.000 de studenti sa poata invata aici.
Pentru proiectul „Tara vazuta de pe bicicleta”, initiat de autoritatile olandeze, au fost alocate 400.000 de euro. De 20 de ori mai mult au primit polonezii pentru infiintarea Colegiului Polonicum, care dispune de zeci de sali de curs dedicate exclusiv Europei de Est. Finantari spectaculoase au fost acordate de-a lungul timpului pentru sprijinirea ideilor de afaceri si acordarea de consultanta in diverse domenii de activitate.