Patronatele si sindicatele vor sa gestioneze fonduri europene

Patronatele si sindicatele considera ca, daca se vor implica in gestionarea fondurilor europene, vor creste gradul si viteza de absorbtie a fondurilor europene, dar si calitatea absorbtiei, prin finantarea unor proiecte viabile cu efecte pozitive in economie.

Principala modalitate de implicare a patronatelor este crearea parteneriatelor public-private, iar dinamizarea acestui proces are la baza o noua lege a parteneriatului public privat. “Legea se afla deja in discutia grupului de lobby a IMM-urilor din parlament”, spune Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor.

Astfel, patronatele si sindicatele reprezentative la nivel national ar urma sa fie parteneri privilegiati in cadrul parteneriatelor public – private, si sa aiba dreptul de a primi spre incredintare, cu prioritate, astfel de contracte.

Noua lege ar urma sa introduca o procedura speciala de incredintare a contractelor, procedura negocierii competitive a contractelor cu patronatele si sindicatele.

Acestea ar urma sa aiba dreptul de a initia un proiect de parteneriat public – privat printr-o simpla cerere adresata unei autoritati publice.

Patronatele considera ca, la nivelul fiecarui organism guvernamental implicat in gestionarea fondurilor europene, trebuie sa existe o echipa mixta de functionari publici si experti ai partenerilor sociali, universitatilor si institutiilor de cercetare, care sa elaboreze proiecte si sa urmareasca implementarea acestora.

Asta pentru ca 80% din specialistii care pot elabora proiecte nu lucreaza in administratia publica, ci in universitati, societati de consultanta, patronate si sindicate.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.