Danila: BNR lasa Finantele sa pregateasca terenul pentru o scadere de dobanda

BNR se gandeste sa reduca dobanda, insa pentru o perioada nu va face nicio miscare, lasand Ministerul Finantelor sa stabileasca reprere de pret pentru piata, crede Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR.

“BNR are o pozitie ingrata”, spune Danila, avand in vedere ca odata cu reducerea sterilizarii excesului de lichiditati din piata monetara bancile sunt din nou lipsite de un plasament sigur si profitabil. Banca centrala a redus drastic, din decembrie trecut, volumul sterilizarilor din piata monetara, fortand astfel o prabusire a dobanzilor, pentru a taia din apetitul speculatorilor straini pentru jocul pe leu.

“BCR nu are de suferit pentru ca am mizat de anul trecut pe atragerea de resurse in lei, iar acum avem si cerere pentru a plasa resursele atrase in credite si nu mai avem nevoie sa plasam la BNR”, sustine Danila.

In acelasi timp, el spune ca BCR va continua sa plateasca dobanzi atractive pentru ca intentioneaza sa atraga “resurse masive” de pe piata interna si in 2007.

Cristian Popa, viceguvernator al BNR, spune ca banca centrala a observat un interes reinnoint pentru leu dupa aderare, surpriza fiind insa mai degraba coordonarea miscarilor leului cu celelalte monede din regiune, ceea ce ar putea crea probleme.

“Prima de dobanda de pe piata romaneasca reprezinta un stimul pentru intrari de capital”, spune Popa. Solutia gasita de BNR a fost tocmai relaxarea “temporara” a controlului lichiditatii din piata monetara.

“Reducerea sterilizarii este o solutie temporara. Cand leul va reveni la o panta mai lina de apreciere vom relua controlul lichiditatii, asteptandu-ne si ca o parte mai mare din aceasta sa se duca natural in creditare”, explica Popa.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.