23 de monumente istorice vor fi reabilitate si restaurate cu finantare BDCE

Guvernul a aprobat un Acord-cadru de imprumut intre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), in valoare de 78,2 milioane de euro, pentru finantarea proiectului privind reabilitarea si restaurarea monumentelor istorice din Romania. Acordul a fost semnat in decembrie 2006.

Obiectivele incluse in proiect fac parte din patrimoniul national si sunt in proprietatea publica a statului.

Printre monumentele care vor fi reabilitate si restaurate se afla: Opera Romana din Bucuresti, Teatrul National din Iasi, Teatrul National din Cluj, Muzeul National de Arta, Muzeul National de Istorie, Palatul Cantacuzino.

Agentia de implementare a proiectului este Ministerul Culturii si Cultelor, care va infiinta o Unitate de Management a Proiectului, in vederea aplicarii prevederilor Acordului-cadru.

Ministerul Finantelor Publice va incheia un Acord de imprumut Subsidiar cu Ministerul Culturii si Cultelor, prin care se vor stabili drepturile si obligatiile partilor in aplicarea prevederilor Acordului-cadru.

Sumele care reprezinta contributia partii romane la finantarea Proiectului, taxele si impozitele aferente proiectului, datorate si platibile pe teritoriul Romaniei, precum si sumele necesare rambursarii imprumutului, achitarii dobanzilor si a altor costuri aferente imprumutului, se asigura din bugetul Ministerului Culturii si Cultelor.

De asemenea, Ministerul Finantelor Publice este autorizat sa convina de comun acord cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei amendamentele la continutul Acordului-cadru de imprumut, in functie de conditiile de derulare ale acestuia. Amendamentele vor fi aprobate prin hotarare a Guvernului.

Imprumutul in valoare de 78,2 milioane de euro va fi disponibilizat in transe, pentru o perioada de pana la 20 de ani, care include o perioada de gratie de 5 ani.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.