Banii din fondul de dezvoltare au fost folositi pentru stingerea datoriei publice

Banii din privatizare care trebuiau sa fie alocati pentru constructia de locuinte sociale au fost folositi pentru plata datoriei publice interne, a declarat ministrul Vladescu. Pentru anul 2007 nu exista in plan nicio rectificare bugetara pentru fondul de 2%. Motivul?
Simplu: nu exista resurse.

Totodata, ministrul finantelor a explicat ca derogarile nu s-au facut doar de la prevederile legale care stipulau acordarea celor doua procente pentru constructia de locuinte, ci si de la alte norme legislative. Vladescu a tinut sa sublinieze ca aceste derogari nu se datoreaza necunoasterii legislatiei, ci lipsei de fonduri.

Chemat pentru explicatii la comisie, ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teriotoriului, Laszlo Borbely a recunoscut ca nu a avut cunostinta de existenta acestei prevederi pana la inceputul acestui an, in timp ce ministrul finantelor s-a aparat spunand ca nu exista nicio solicitare oficiala din partea Ministerului Tansporturilor, Constructiilor si Turismului pentru alocarea acestor bani.

Intrebat de unul dintre membrii comisiei pentru cercetarea abuzurilor daca are in vedere o rectificare bugetara pentru solutionarea problemei fondului, ministrul finantelor a raspuns ca nu exista o astfel de intentie, din cauza lipsei fondurilor.

Referitor la situatia locuintelor sociale care vor fi disponibile in acest an, ministrul Borbely a explicat ca vor fi in lucru 1.400 de locuinte. Astfel, 800 de locuinte vor fi construite din banii de la Fondul National de Dezvoltare si celelalte 600 reprezinta 20% din totalul locuintelor construite de ANL in acest an penru tineri. Potrivit legislatiei, consiliile locale primesc 20% din totalul acestor locuinte construite de ANL pentru tineri.

Ministrul delegat a precizat ca in momentul in care va fi aprobata propunerea potrivit careia consiliile locale vor primi 40% in loc de 20% din locuintele ANL pentru tineri, numarul acestora va creste.

In ceea e priveste fondul de 2% pentru locuintele sociale, membrii comisiei au propus verificarea si analizarea problemei de catre Comisia de ancheta parlamentara.

Sursa: The Money Channel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.