Reguli stricte pentru beneficiarii de finantari europene

Conflictul de interese si modificarea proiectului dupa aprobarea finantarii sunt doua dintre motivele care pot determina rezilierea contractului de finantare.

Obligatiile contractuale pe care beneficiarii de finantari nerambursabile provenite din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala sunt dure. Conform Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, toate criteriile de eligibilitate si selectie din cererea de finantare trebuiesc respectate cu sfintenie.

Pe o perioada de cinci ani de la ultima plata efectuata de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, beneficiarul finantarii nu are voie sa modifice proiectul cu care a castigat fonduri europene. In plus, orice prejudiciu adus unui tert cade in responsabilitatea beneficiarului finantarii, daca acesta este vinovat de prejudiciul produs.

Beneficiarul este obligat sa evite orice conflict de interese ca poate apare pe parcursul derularii finantarii si trebuie sa informeze si APDRP despre existenta acestuia. Experienta derularii fondurilor SAPARD a fost utila ministerului de resort, acesta identificand cateva dintre cele mai uzuale situatii de conflict de interese ce pot interveni.

Acestea sunt: actionariat comun la beneficiarii de finantari si la furnizorii de lucrari, servicii si bunuri in cadrul proiectelor; relatii de rudenie intre actionarii sau administratorii societatii comerciale beneficiare si persoanele fizice angajate ca prestatori de servicii in cadrul proiectelor (cum ar fi consultanta si proiectarea, dirigentia de santier, verificarea tehnica de proiect, asistenta tehnica etc.); angajarea functionarilor publici din administratia centrala si locala ca prestatori de servicii in cadrul proiectului.

Daca beneficiarul finantarii nu respecta regulile jocului si este prins in ofsaid, APDRP poate rezilia contractul. El este obligat, in acest caz, sa plateasca integral si la zi sumele obtinute ca finantare nerambursabila, cu dobanzile si penalitatile adaugate conform legii.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top